Da se ne zaboravi: U Boru obeležena godišnjica NATO bombardovanja

0
71

Komemorativnim skupom i polaganjem cveća na spomenik žrtvama ratova od 1991. do 1999. godine danas je u Boru obeleženo 16. godina od početka NATO bombardovanja na našu zemlju.

polaganje-venaca-zrtvama-bombardovanja

Vence i cveće su položili članovi porodica stradalih, predstavnici Skupštine opštine Bor, Ministarstva odbrane, Policijske uprave Bor, predstavnici borskih boračkih organizacija, učenici srednjih škola i građani.

Obeležavanju godišnjice od početka bombardovanja ispred lokalne samouprave pisustvovao je zamenik predsednika opštine Bor Saša Vukadinović koji se poklonio i položio venac na spomen-obeležje stradalima tokom ratova od 1991. do 1999. godine u parku kod TC “Kocka”.

On je tom prilikom poručio se zločini nad narodom i državom Srbijom ne smeju zaboraviti i da se u budućnosti moramo okretati politici mira.

“Ne smemo da zaboravimo je nad našom državom i našim narodom 1999. godine načinjen zločin.  Ovde smo se okupili da odamo počast nedužnim žrtvama, a sećanje na njih nas opominje da u budućnosti moramo da vodimo politiku mira i dogovora i da promovišemo humanitarne vrednosti”, zaključio je Vukadinović.

Predsednik borskog SUBNOR-a Žarko Petrović istakao je da žrtve NATO bombardovanja nisu bile uzaludne i izrazio nadu da će potomci izvući pouku iz ratnih dešavanja kako se ona više ne bi ponavljala.

prijem-u-opstini

Predsednik Opštine Bor Živorad Petrović organizovao je prijem za članove porodica nastradalih Borana u NATO bombardovanju, predstavnike vojske i policije, kao i SUBNOR-a. Na prijemu su evocirane uspomene na poginule, ali je obećano da će opština pomoći u objavljanju i postavljenju novih spomen obeležja.

“Mi smo kao narod skloni da olako zaboravimo i oprostimo. Praštati je ljudski i hrišćanski ali ne smemo zaboraviti. Iz tog razloga smo danas organizovali prijem kao sećanje na žrtve 1999. Lokalna samouprava će pomoći u postavljanju spomen ploča i obeležja onima koji su svoj život dali za otadžbinu”, rekao je novinarima Petrović.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime