Dačić: RTB Bor je veoma značajan

Opstanak RTB Bora je od neprocenjivog državnog interesa, a uz pomoć Vlade, on će ponovo postati stub i pokretač razvoja, kaže zamenik premijera Ivica Dačić.

Opstanak RTB Bora je od neprocenjivog državnog interesa, a uz pomoć Vlade, on će ponovo postati stub i pokretač razvoja, kaže zamenik premijera Ivica Dačić.

 


photo: RTV Bor

Dačić je prilikom posete Rudniku bakra „Veliki Krivelj“ u Boru naglasio da RTB, uz pomoć strateške sirovine – bakra, treba da postane „stub Srbije i pokretač razvoja čitave države“, kao što je to nekada bio. On je kazao i da je RTB značajan za stanovništvo borskog kraja do kojeg sada, kako je ukazao, vodi loša putna mreža.

Zbog toga je, kazao je ministar, veoma bitno da ovaj basen dobro radi i Vlada Srbije će podržavati i u narednom periodu RTB Bor, kako bi stabilizovao poslovanje i počeo da donosi profit i državi.

„Srbija je iz prošlosti izvukla pouke, pa zato ubuduće neće olako davati ono što je njen nacionalni i državni resurs, kao RTB. Ono što će biti prva pomoć Vlade borskom rudniku ‘Veliki Krivelj’ je nabavka moderne flotacijske opreme uz pomoć ruskih partnera“, kazao je on.

Dačić je rekao da je od rukovodstva borske kompanije dobio obećanje da će već za nekoliko meseci RTB biti u stanju da izmiruje obaveze prema državi u vidu doprinosa i da plaća utrošenu struju.

Prethodno, ministar je u Policijskoj upravi u Boru razgovarao o merama koje će njegovo ministarstvo preduzeti kako bi u „gradu bakra“ policiji bio olakšan rad.

To je pre svega, prema njegovim rečima, uvođenje video nadzora, čime bi se sprečila nemili događaji, poput nedavnog ubistva dečaka ispred noćnog kluba „Monca“.

„Potrebno je i detaljno regulisati nadležnosti službi fizičko-tehničkog obezbeđenja, odrediti ko će im davati licence za rad i omogućiti da one i policija budu na istom zadatku, kao što je to u celom svetu“, kazao je ministar Dačić.

(Tanjug, B92)