Dačić: Naša koalicija je apsolutno spremna da bude nosilac najvažnijih državnih funkcija

Završna konvencija Socijalističke partije Srbije u Boru održana je u velikoj sali Doma Kulture.

Konvenciju je otvorio nosilac liste „Ivica Dačić – premijer Srbije”, Dragan Žikić koji je tom prilikom rekao da Socijalistička parija Srbije građanima Bora nudi razvojni program.

„Naš razvojni program odnosi se na investicije za grad Bor, kao što su izgradnja nove bolnice i njeno opremanje, jer ako je Bor industrijski centar, a jeste, onda građani Bora zaslužuju da imaju mnogo bolje zdravstvo i uslove lečenja. Nastavićemo realizaciju izgradnje druge faze sistema „Bogovina” koji obuhvata izgradnju brane i fabriku pijaće vode za potrebe cele Timočke Krajine. Zatim ćemo raditi na izgradnji sistema za prečišćavanje fekalnih otpadnih voda, na izgradnji vodovoda u Gornjanu i Zlotu, završićemo vodovod u Metovnici i Bučju, izgradićemo novu toplanu za šta su projekti već u fazi izrade. Završićemo izgradnju evropskog vrtića u Novom gradskom centru. Izgradićemo fiskulturnu salu za potrebu Ekonomsko – trgovinske i Tehničke škole. U pokviru Sportskog centra dogradićemo akva park. Izgradićemo kanalizacionu mrežu u selima i završiti izgradnju industrijske zone. Trećinu teritorije kod Kapije grada koja je u vlasništvu grada Bora, posvetićemo mladima izgradnjom Doma omladine. Izgradićemo put na potezu Bor2 – Brestovačka banja. I konačno završićemo turistički kompleks na Crnom Vrhu”, kaže Žikić.

Svojim sugrađanima se potom obratio kandidat za odbornika ispred liste „Ivica Dačić – premijer Srbije” i kandidat za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije ispred Socijalističke partija Srbije, Dobrica Đurić.

„Reči kao što su socijalna pravda, solidarnost, jednaka šansa za sve, nisu samo reči, to je duboko upisano u ljudski kod i u naša srca i to je ono što nas definiše kao ljude, a potom kao levičare. U prethodne četiri godine smo u Boru na tom polju dosta uradili. Pokernuli smo nove usluge socijalne zaštite, pre svega okrenute deci sa smetnjama u razvoju. Uložili smo dosta sredstava u populacionu politiku i mogu da kažem da je Bor jedan od retkih gradova u kojem se 2021. rodilo više beba nego prethodne godine i nadamo da će takva tendencija da se nastavi. Takođe smo radili na tome da pomognemo osobama sa invaliditetom, na pristupačnosti za njih, ali pre svega sam govorio o tome koliko je bitno da promenimo mišljenje o tim ljudima, da ih smatramo jednakim delom društva. Takođe sam bio za rodnu ravnopravnost, mi smo jedna od retkih lista koja ima više žena nego muškaraca. U narednom periodu sagradićemo novi vrtić. Mali princ je vrtić koji smo otvorili i gde je upisano 120 devojčica i dečaka, a otvoreno je tridesetak radnih mesta, što je veoma bitno, s obzirom na to da su, u rudarskom gradu kakav je Bor, žene teže upošljiva kategorija. Završili smo projekat za izgradnju evropskog vrtića koji će imati kapacitet 260 mesta i na taj način ćemo potpuno ukinuti listu čekanja, a napravićemo i vrtić u Zlotu. Napravićemo ustanove koje se bave uslugama socijalne zaštite i kreiraćemo savetovalište i stručnu pomoć za ljude kojima je to neophodno”, istiće Đurić.

Građanima Bora se na kraju obratio predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić.

„Uvek govorim i podsećam da imamo dva noseća stuba naše politike. Prvi je patriotski, dakle mi se zalažemo za zaštitu naših nacionalnih interesa. Nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova, kao ministar spoljnih poslova sam uticao da 18 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova i siguran sam da će biti najmanje još toliko. Drugo, mi smo protiv ulaska u NATO, apsolutno mislimo i dalje da su svi koji su bombardovali našu zemlju ratni zločinci. Takođe, ponosni smo na stvaranje Republike Srpske. To je najveća pobeda srpskog naroda posle Prvog svetskog rata i ponosan sam što je Socijalistička partija Srbije odigrala veoma značajnu ulogu u tome. Drugi deo naše politike je socijalistički, odnosno veća pažnja okrenuta onima koji žive od svog rada, radničkim pravima, majkama, uvođenju dečijeg dodatka, izjednačavanju plata žena i muškaraca, pošto za isto radno mesto sa istom školskom spremom žene imaju 8% manju platu od muškaraca. Zatim, uvođenje socijalnih penzija za one koji nemaju uslov za odlazak u penziju, koji nemaju dovoljno radnog staža, oni moraju da imaju određena primanja. Takođe, da se seljacima povećaju subvencije. Zatim, besplatno školovanje, besplatna zdravstvena zaštita. Mi smo za sistem socijalne pravde, jednake šanse za sve ljude. U teškim vremenima je potrebno jako rukovodstvo, a naša koalicija je apsolutno spremna da bude nosilac najvažnijih državnih funkcija”, poručuje Dačić.