Dačić: Plate neće biti smanjene ni zamrznute

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas radnicima da neće biti smanjivanja ili zamrzavanja plata i penzija, i da će cilj vladine ekonomske politike biti povećanje standarda, broja zaposlenih i otvaranje radnih mesta.

Ivica Dacic
photo: Pravda

Vreme je da se, nakon decenija bavljenja političkim pitanjima, težište stavi na socijalne i ekonomske teme, jer Srbija, kako je upozorio Dačić, u suprotnom neće postojati.

Dačić je, na svečanoj akademiji povodom 110 godina sindikalnog partnerstva i postojanja jedinstvene sindikalne organizacije iz koje je proistekao Savez samostalnih sindikata Srbije, rekao da će dinamika rasta zarada zavisiti od stepena razvoja društva.

“Citiraću Sartra: politika je veština kako od siromašnih uzeti glasove a od bogatih pare. Mi ne smemo da se tako ponašamo. Bez obzira na partijsku pripadnost naša je obaveza da ne budemo samo na strani kapitala”, rekao je Dačić, poručivši da Srbija želi da uđe u Evropu i prigrli njene savremene vrednosti, a ne ekonomske i socijalne modele iz 19. veka.
Prema njegovim rečima, Srbija nije zemlja u kojoj je sve dozvoljeno, postoje zakoni i oni se moraju poštovati, tako da niko, pa ni strani investitori, nemaju pravo da onemogućavaju sindikalno organizovanje.

Dačić je istakao da se ekonomska politika mora zasnivati na reindustrijalizaciji, poštovanju zakona, snažnijem socijalnom dijalogu, čemu će on, kao predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, doprinositi.

“Siguran sam da nema Srbije bez osnovnih principa socijalne pravde. To je ukorenjeno u dušu našeg naroda. Duša srpskog naroda jeste pravda, ako ne možemo da budemo bogatiji i ekonomski razvijeniji, možemo da budemo prvedniji i zato je uloga vlasti da obezbedi pravdu a samim tim i socijalnu pravdu u meri u kojoj je to mogće”, poručio je Dačić.

Partije levice bi, kako je istakao, trebalo da budu prirodni saveznik sindikata u borbi za socijalna prava i pravdu, a vlada ne može da vodi drugačiju politiku od one koja je u intresu članova sindikata i radnika.

“Slažem se da je štednja samo alibi za one koji bi da rade samo u interesu kapitali ili nemaju nijednu novu ideju u oblasti ekonomije, jer svako zna da skreše javnu potrošnju. Nama nije interes da štede oni koji nemaju već da razvijemo ovo društvo”, objasnio je Dačić.

“Nama je interes da naša mala zemlja gradi moderno društvo, a danas moderno društvo podrazumeva da u njemu prava radnika i sistem socijalne pravde bude osnova društva”, kazao je Dačić.

(Tanjug)