Đačke ekskurzije moraju biti bezbednije i jeftinije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložiće da se đački turizam tretira posebno u Zakonu o turizmu, kako bi ekskurzije bile bezbednije i jeftinije. Uskoro će biti donet i novi Pravilnik o nastavi u prirodi koji će precizno definisati kakve prostorne uslove mora da ima smeštaj u prirodi.

tehnicka-skola

On je naglasio da se ne mogu izjednačiti putovanja dece i odraslih, jer su putovanja dece specifična.

„Tu se posebna pažnja mora obratiti i na bezbednost putovanja i na cenu. Razgovaraćemo sa Ministarstvom turizma, turističkim agencijama, Privrednom komorom Srbije da se dođe do pravila koja su specifična i koja bi bila deo Zakonu o turizmu“, najavio je predstavnik tog resora Bogoljub Lazarević.

On je najavio i novi pravilnik sa kriterijumima kada je nastava u prirodi u pitanju, koji će precizno definisati kakve prostorne uslove mora da ima smeštaj u prirodi.

„Nastava u prirodi često se održava u neadekvatnim objektima. Imamo plan da ubrzo donesemo pravila koja će propisati kakve prostorne uslove treba da ima smeštaj u prirodi“, naglasio je on.

Upitan da li ministarstvo zabrinjava činjenica da je prošle godine prilikom pregleda autobusa pred ekskurzije isključeno 13 autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, a deset vozača zbog pijanstva, on je rekao da taj podatak uznemirava, ali i ohrabruje.

„Ohrabruje jer znamo da se škole pridržavaju Pravilnika o đačkim ekskurzijama i dobro je da je isključeno 13 autobusa, jer da su otišli na pitovanje imali bi veći problem i veći rizik“, kazao je Lazarević i dodao da ministarstvo insistira na bezbednosti učenika.

(Bor 030 / zelenaučionica.com)