Dan vina i ljubavi: Danas se slave Sveti Trifun i Sveti Valentin

0
213

Hrišćanski vernici slave danas zaštitnike iskrene ljubavi – pravoslavci obeležavaju Svetog Trifuna, a zapadna tradicija Svetog Valentina.

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u “Ohridskom prologu” vladike Nikolaja Velimirovića.

Vladika piše kako je velikomučenik Trifun pogubljen 250. godine u Nikeji, od mača rimskog cara Dakija velikoh progonitelja Hrišćana.

U “Ohridskom prologu” se govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna.

Za vreme svog života iscelio je mnoge bolesnike, isterivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vreme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izlečivši carevu kćerku Gordijanu.

Gordijana se teško razbolela i poremetila sa umom. Mnogi lekari pokušali su da je izleče ali bezuspešno. Kada se zli duh javio iz devojke, rekao je da ga iz nje ne može isterati niko drugi, nego jedino čovek po imenu Trifun. Čuvši to, car je pozvao sve ljude sa ovim imenom iz carstva. Niko nije uspeo da je izleči. Kada je došao red na mladog Trifuna, on je iscelio Gordijanu. Car Gordije bogato je nagradio Trifuna. Svo bogatstvo mladić je na povratku podelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Nakon isceljenjem mnogi primiše hrišćansku veru.

Kada je na rimski presto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana, stradanje i mučenje. Kako nije želeo da se odrekne Hrista i svoje vere, sveti Trifun je svirepo mučen i proganjan.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave vinogradari kao svog zaštitnika.

Verovanja i običaji

  1. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.
  2. Ako na svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina.
  3. Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.

Sveti Valentin, kako piše vladika Nikolaj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

SPC Dan Svetog Valentina obeležava 30. jula, odnosno 13. avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

Iz kalendara Katoličke crkve, 14. februar je izbrisan kao dan posvećen Svetom Valentinu, zbog, kako kažu, želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih istorijskih činjenica.

Ipak, širom sveta danas se slavi “Dan zaljubljenih” ili “Valentinovo”. Jedan je od praznika koji generiše najveću potrošnju i odavno je deo popularne kulture.

Web tim “Bor 030” vam želi srećan dan Svetog Trifuna i Dan zaljubljenih!

(Bor030 / RTS / Wikipedia)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here