Danas je Dan državnosti Srbije

Dan državnosti obeležava se kao podsećanje na dan kada je u Ošarcu počeo Prvi srpski ustanak, 1804.godine, ali i kao podsećanje na Sretenje 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi Ustav Kneževine Srbije.

Zastava Republike Srbije

Nakon seče knezova, uglednih narodnih prvaka koje su pobile dahije, na Sretenje 1804. održan je zbor viđenijih Srba u Marićevića jaruzi u Orašcu. Tom prilikom, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe.

Karađorđe je obnovio srpsku državnost, njegovom bunom, pisao je nemački istoričar Leopold Ranke, započela je srpska revolucija, koja je decenijama potom okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića.

Na Sretenje 1835. Srbija je dobila i prvi moderan Ustav, poznat kao Sretenjski. On je načinjen po uzoru na ustave Francuske i Belgije, a tekst je izradio Dimitrije Davidović, novinar i srpski nacionalni radnik.

Dan državnosti Srbije slavio se sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918. godine, da bi bio ukinut, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.