Danas je Dan državnosti Srbije

Srbija obeležava 15. februar u znak sećanja na dan kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, 1804.godine, ali i kao podsećanje na Sretenje 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi Ustav Kneževine Srbije.

Kako sprečili popunu Srba protiv diktature i zuluma dahija, 4. februara 1804. godine organizovano pogubljenje velikog broja uglednih narodnih prvaka, trgovaca, sveštenika. Ovaj događaj je u narodu prozvan Seča knezova i umesto da zastraši i odvrati pobunjenike ubrzao je podizanje ustanka protiv Turaka. Na Sretenje 1804. održan je zbor viđenijih Srba u Marićevića jaruzi u Orašcu. Tom prilikom, doneta je odluka da ustanak povede vožd Đorđe Petrović – Karađorđe.

Karađorđe je obnovio srpsku državnost, njegovom bunom, pisao je nemački istoričar Leopold Ranke, započela je srpska revolucija, koja je decenijama potom okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića.

Na ovaj dan 1835. Srbija je dobila i prvi moderan Ustav, poznat kao Sretenjski. Iako je formalno bio na snazi samo 55 dana važio je za jedan od najnaprednijih ustava u tom trenutku na svetu. Načinjen po uzoru na ustave Francuske i Belgije, a tekst je izradio Dimitrije Davidović, novinar i srpski nacionalni radnik.

Dan državnosti Srbije slavio se sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918. godine, da bi bio ukinut, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

U Boru se Dan državnosti obeležava polaganjem venaca na Spomenik ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, a grad je već nekoliko dana ukrašen zastavicama Republike Srbije i Bora.