Danas je Svetski dan mladih: Šta su problemi mladih u Boru?

Nezaposlenost, diskriminacija mladih u ruralnim sredinama, nasilje, odliv stanovništva najveći su problemi sa kojima se mladi danas suočavaju. 

Suočeni smo sa sve većim odlivom stanovništa uslovljenog, pre svega, ekonomskim prilikama i stopom nezaposlenosti koja je posebno izražena u kategoriji stanovništva od 15 godina naviše. Stvaranje uslova za bolji život prioritet je i mladih i lokalne zajednice. Obe interesne grupe apostrofirale su kao najvažnije podršku mladima, kroz edukaciju, aktivno i odgovorno uključivanje mladih u pozitivne promene u društvu i svakako kroz podsticanje boljih uslova života.

“Jedan od većih problema mladih kako na nivou republike, tako i u našem gradu, jeste nezaposlenost, koja za sobom vuče i migraciju mladih, kao i nesigurnost mladih kod osnivanja porodice zbog toga što ne mogu da se osamostale. Naša organizacija je zbog toga i pokrenula projekat „Glasno za mlade preduzetnike“, koji ima za cilj da se mladi ljudi upoznaju sa primerima dobre prakse koji će da ih ohrabre da se upuste u tako nešto. Takođe, jedan od problema koji smo mi uočili jeste „diskriminacija“ mladih iz ruralnih sredina, gde smo kroz projekat „Glasno za sela“ sa mladima iz okolnih sela detektovali probleme sa kojima se susreću. A to su između ostalog, neučestale autobuski linije, ,,manjak manifestacija za mlade, gašenje škola, nedovršena igrališta, parkići i sportski tereni, nedovoljno izdvojena finansijska sredstva za mlade iz mesnih zajednica iz kojih dolaze i slično”, kaže Vladimir Stojičević, predsednik UG “Glasno za mlade” podsećajući da su nadležni obećali da će većinu problema na kojima su im ukazali rešiti do 2020.

U potrazi za boljim uslovima života mnogi su se odlučili za veće sredine, a najčešće za inostranstvo. Uz konstantno prisutni negativni prirodni priraštaj, veću stopu mortaliteta, za samo šest godina na teritoriji istočne Srbije izgubili smo skoro ceo jedan grad, čak 20.000 stanovnika.

“Mladi u Boru kroz svoje brojne aktivnosti pokazali su da imaju ideje i da žele da rade na njima. Za one velike stvari, mladi moraju podsticati starije i zajedno sa njima razvijati ideje kako da se stvаri poboljšaju. To je zajednička stvar, jer bez starijih to nije moguće, a bez mladih budućnost ne postoji. Potrebno je analizirati razne dobre modele iz inostranstva koji se tiču zapošljavanja mladih, rešavanja stambenih pitanja i slično. To su pitanja koja se tiču mladih, pitanja koja su okrenuta ka poboljšanju standarda kako bi se mogli početi razvijati u životu. Ja ne bih bacio pušku u kukuruz i samo čekao prvi autobus za napolje, jer ni napolje nije sve potaman. Isto nisam među onima koji će reći da mladi ne treba da idu van jer mislim da je dobro za mlade da se šire po inostranstvu i da upijaju iskustva. Zato je Evropska unija dobra za mlade jer mogu studirati gde hoće i biti jednaki sa svim ostalim evropskim mladim. Ne treba samo zaboraviti odakle smo došli iako ostanemo van svoje države, a da u situacijama gde smo u mogućnosti pokušamo da pomognemo svojoj državi. Ja ne vidim problem ako mladi izađu iz države. Veći je problem ako država izgubi kontakt sa njima. To se jednostavno ne sme desiti”, kaže Srećko Zdravković, član Gradskog veća.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Odgovornije planiranje nadležnih i svakako bolja komunikacija sa mladima mogla bi da urodi plodom.

“Neophodno je uključiti mlade u proces donošenja odluka jer oni najbolje znaju koji su njihovi problemi i kako ih mogu rešiti, a to mogu izdejstvovati preko društvenog aktivizma ili političkim angažmanom. Najlakše je odustati od svega i otići iz zemlje u potrazi za boljim uslovima, ali hajde da se aktiviramo i da stvorimo onakve uslove kakve želimo u svojoj zemlji, u svom gradu. Ne može neko ko je u politici 30, 40 godina da zna bolje šta je mladima potrebno od nas samih, jer se potrebe mladih sa godinama menjaju”, ističe Vladimir Stojičević, predsednik UG “Glasno za mlade”.

Foto: D. Bogdanović (www.bor030.net)

I u lokalnoj samoupravi se slažu da mladi moraju da aktivnije govore o svojim problemima i potrebama, ali i da ukažu na pozitivne primere dobre saradnje.

 “Grad Bor je u proteklih godinu, dve puno uradio za mlade, ali mnogo toga su i mladi sami inicirali, a grad prepoznao kao dobru stvar i podržao. Napisan je i usvojen Lokalni akcioni plan za mlade koji je usklađen sa Nacionalnom strategijom za mlade, osnovan je Dom omladine u Boru koji funkcioniše kao generator novih ideja za mlade u gradu od kulturnih, edukativnih, sportskoh i drugih sadržaja. Osnovan je omladinski radio „Van kutije“, krenuo je Centar za radno angažovanje mladih da edukuje mlade o preduzetništvu, uspostavljeno je partnerstvo u razmeni sa Novim Sadom kao evropskom prestonicom mladih, kao i parnerstvo sa Coca Colom za setove edukacija i zapošljivosti mladih kroz program njihov program podrške mladima”, dodaje Zdravković.

Bor je, podseća on, ove godine na bilbordima istakao učenike generacija svih škola kao ponos grada. Uz to i stipendira najbolje đake.

“Renoviran je prostor u selu Oštrelj i namenjen je mladima, napravljena je rampa za mlade sa invaliditetom kao bi ravnopravno mogli da učestvuju u svim sadržajima za mlade koji se organizuju u borskom Domu omladine. Sa ponosom mogu da kažem i to da su ove godine sva omladinska udruženja koja su se javila na konkurs za projekte grada Bora bila podržana sa svojim idejama i tehnički i finansijski od strane lokalne samouprave. Ove godine po prvu put spojili smo dva omladinska kampa EKO kamp i MORIEK kamp koji zajedno imaju 45 učesnika, a koji je grad Bor podržao kroz program „Mladi u prirodi“, ističe Srećko Zdravković.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak“, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.