Danas je Svetski dan slobode medija

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Kako bi upozorili javnost na nikad teži položaj novinara u Srbiji, Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)  i granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozvali su novinare i medijske radnike da 3.maja od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, i na taj način se pridružili međunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Foto ilustracija / pixabay.com

„Novinarstvo se danas suočava sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, nesigurnošću rada, ugrožavanjem bezbednosti, nedostatakom profesionalne obuke, rodnom neravnopravnošću, kršenjem autorskih prava i mnogo čime još što nije za pohvalu, naprotiv“, navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara i sindikata “Nezavisnost”.

UNS u svom Proglasu zahteva od vlade da pokrene izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima, po kojem će svi nivoi vlasti biti u obavezi da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i da za te namene izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta.

 “Izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu. Posledica je siromašenje medija, njihova zavisnost od centara moći, tabloidizacija, pad etičkih standarda, autocenzura i visok nivo klijentelizma. Sada čak i Ministarstvo kulture i informisanja priznaje da treba utrostručiti izdvajanja iz budžeta opština i gradova za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja”, navodi se u Proglasu UNS-a .

Članovima novinarskih udruženja UNS, NUNS i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) Svetski dan slobode medija, 3.maj čestitao je i poverenik za informacije Rodoljub Šabić, koji je u pismu upućenom novinarskim udruženjima istakao da je neophodno da se radi na “suzbijanju mehanizama koji dovode do autocenzure, ali i na zaustavljanju sve šire tabloidizacije medija i javne sfere u celosti”, kao i „curenja“ iz javnih institucija raznih „poverljivih“ informacija, na diskriminatornoj osnovi.