Danas saznajemo ko preuzima RTB Bor?

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić saopštiće danas sa kojom će kompanijom biti zaključeno strateško partnerstvo u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Konferencija za novinare na kojoj će pored ministra Antića pristvovati i Siniša Mali ministar finansija biće održana u 11 sati u Vladi Republike Srbije, javlja Tanjug.

Mediji su objavili da je tendersku dokumentaciju otkupilo sedam kompanija, dok su ponude dostavile tri firme.

Uslove tendera ispunili su kineski gigant „Zijin“ i ruska kompanija „Ju gold“ dok kanadski „Dajmond filds“ nije ispunio neophodne uslove.

Pravo na učetvovanje na tenderu za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, uloži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB „Bor“ mogao da preuzme početkom 2019. godine.

(Bor030 / Tanjug)