Danas se obeležava Svetski dan romskog jezika; Ministarka: Romska kultura nedovoljno vidljiva

Romska kultura u Srbiji je nedovoljno vidljiva, a većinski stav populacije prema Romima je omalovažavajući, rekla je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, povodom Svetskog dana romskog jezika.

Foto: Bor030 arhiva

Svetski dan romskog jezika obeležava se 5. novembra, a Čomić je istakla da je važno da se govori o tome da romska kultura, tradicija i jezik postoje.

„Ovaj dan je ustanovljen 2015. godine u Parizu na inicijativu Udruženja za promociju obrazovanja Roma iz Hrvatske ‘Kali Sara’, koji su 2008. godine objavili prvi hrvatsko-romski, romsko-hrvatski rečnik i oni ga obeležavaju od 2009. godine. Važno je da pokažete i poštovanje i radoznalost za jezike i za one koji su od vas različiti u vašoj okolini i važno je da stalno imamo na pameti da ćemo svi zajedno biti bolji, ako Romi budu živeli bolje“, rekla je Čomić Radio-televiziji Srbije.

 

„Romska kultura je nedovoljno vidljiva zbog ogromne sklonosti većine da se prema Romima ponašamo pokroviteljski, patronizirajuće, da sa ne tako malo rasizma Rome smeštamo na njihovo mesto, smatrajući da mi znamo gde je njihovo mesto i time gubeći na ljudskosti jednog društva, gubeći Rome uključene u naše društvo“, rekla je Čomić.

Ona je istakla da kada Romi budu nedeljivi i vidljivi deo svakog društva, „to društvo neće biti više romsko, ono će biti više ljudsko“.

„I sav većinski stav populacije da oni i inače vole tako da žive, da ne treba ni da se obrazuju i da je to njihova tradicija, sav taj omalovažavajući stav sa pogrdnim nazivima za Rome sa rečenicama u kojima većina pokazuje da Romi ne žele da budu uključeni“, naglasila je Čomić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je, prema prethodnom popisu, bilo 143.000 Roma, dok ih, prema oceni brojih stručnjaka, danas ima mnogo više.

Ona je ukazala da se inkluzija Roma ne odvija dovoljno brzo, ali da su napravljeni odredjeni pomaci.

„Nije samo da im omogućite elementarno dostojanstveno stanovanje, nego je važno da sa njima budemo u dijalogu za obrazovanje Roma i Romkinja. Ako detetu, posebno devojčici, oduzmete obrazovanje, oduzeli ste joj šansu za život“, kazala je Čomić.

(Beta / RTS)