Danas se slavi Sveti Ilija Gromovnik – Ilindan

0
323

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Gromovnik.

Sveti Ilija je jedan od najpošotvanijih svetitelja u pravoslavlju i među Srbima. Poznat je kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti. Njegovo ime se pominje Bibliji, Talmudu i Kuranu.

Prema verovanju Hrišćana, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Dan Svetog proroka Ilije se obeležava 20. jula po julijanskom kalendaru, a 2. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Na Ilindan se u gradovima i selima širom Srbije organizuju vašari.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here