Danas se slavi Sveti prorok Ilija, u Zlotu obeležena seoska slava

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svetog proroka Ilije, u narodu poznat kao Gromovnik, kome je posvećen hram u selu Zlot, te se ovaj dan obeležava kao seoska zavetina.

U crkvi Svetog proroka Ilije vernici iz sela Zlot okupili su se jutros na Svetoj Liturgiji kako bi proslavili dan posvećen jednom od najpoštovanijih svetitelja u Srbiji i čitavom pravoslavnom svetu.

Nakon Svete Liturgije presečen je slavski kolač, a ovogodišnji kolačar seoske slave u Zlotu, Jurica Marić, kaže da poštovanje Svetog Ilije mnogo znači za život samog sela.

„Cela moja porodica je verujuća i dugo pratimo tradiciju proslavljanja seoske slave. Od malih nogu sam vezan za crkvu Svetog proroka Ilije, tu je bilo krštenje svih mojih ukućana, tako da gledamo da tu tradiciju, uz Božji blagoslov, nastavimo dalje”, ističe Marić.

Marić je dužnost kolačara predao Draganu Janoševiću koji će se naredne godine pobrinuti o proslavi seoske zavetine u Zlotu.

Svetoj Liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima, kao i zamenik gradonačelnika Milivoje Janošević.