Danas slavimo Đurđic – krsnu slavu grada Bora

Praznik prenosa moštiju svetog Đorđa i obnovljenja hrama u kojem je položeno njegovo telo – Đurđic proslavljen je Svetom Liturgijom u hramu Svetog Georgija u Boru i rezanjem slavskog kolača u zgradi Gradske uprave.

Nakon Svete Liturgije u crkvi Svetog Georgija u Boru, u zgradi Gradske uprave grada Bora starešina hrama, protojerej Radoje Mijović prerezao je slavski kolač.

Obeležavanju krsne slave grada Bora prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika lokalne samouprave, ustanova i preduzeća.

„Danas nas je naš zaštitnik, Sveti Georgije, okupio oko slavskog kolača da zajedno promovišemo jedinstvo, slogu i veru, posvećeni sadašnjosti i zagledani u budućnost. Vremena nisu laka i samo slogom i razumevanjem možemo graditi naš Bor za bolji i lepši život naših potomaka. Uložili smo puno rada i truda i učinićemo sve da naš Bor bude još lepši, razvijeniji i bolji za život svih građana. Neka nas naš zaštitnik Sveti Georgije čuva i da nam snagu da sačuvamo slogu, zajedništvo, kulturu i tradiciju koju smo nasledili od naših predaka, a koju ćemo ostaviti u amanet našim potomcima. Dragi Borani i Boranke, želim Vam dobro zdravlje i od srca čestitam današnji praznik”, rekao je tom prilikom gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Ovom svetitelju su posvećena dva praznika u godini, Đurđevdan kojim se obeležava dan njegovog stradanja u vreme rimskog cara Dioklecijana, 23. aprila po julijanskom, odnosno 6. maja po gregorijanskom kalendaru i Đurđic koji se slavi u znak sećanja na dan prenosa moštiju Svetog Georgija u novi hram.