Dandijeve koncesije idu RTB-u

Koncesije za istraživanje ležišta bakra i zlata na planini Crni Vrh nakon odustajanja kanadske kompanije „Dandi“ preuzeće Rudarsko Topioničarski Basen (RTB) „Bor“.


Koncesije za istraživanje ležišta bakra i zlata na planini Crni Vrh nakon odustajanja kanadske kompanije „Dandi“ preuzeće Rudarsko Topioničarski Basen (RTB) „Bor“.

Generalni direktor RTB Bora Blagoje Spaskovski je naveo je u razgovoru za „Novosti„, da će ta kompanija od kanadskog „Dandija“ naslediti dva koncesiona polja – Čoka kupjatru i Tilva njagru. Dandi će, prema njegovim rečima, zadržati pravo na istraživanje i eksploataciju trećeg crnovrškog koncesionog polja Čoka kuruga.

Pored koncesionih polja, RTB će od „Dandija“ dobiti i sve rezultate istraživanja koja je ova kompanija vršila prethodne dve godine u koje je uložila milione dolara.

Spaskovski ističe da će za otvaranje rudnika na Crnom vrhu biti investirano oko 200 miliona dolara i podvlači da će se eksploatacijom tih ležišta, koja bi trebalo da počne za nekoliko godina, dobiti oko dva miliona tona bakra (u Boru je za vek rudarenja dobijeno četiri miliona tona crvenog metala), više od 10 tona zlata i gotovo 50 tona srebra, uz dodatne količine platine, paladijuma i selena.

Generalni direktor RTB-a ne krije zadovoljstvo što je austrijski „A-tek“ otkupio tendersku dokumentaciju strateško partnerstvo sa borskim kombinatom bakra.
„U ovom trenutku najbitnije nam je da je tendersku dokumentaciju za strateško partnerstvo sa RTB otkupila austrijska kompanija „A-Tek“.Ta firma će u Bor doneti preko potrebne investicije, zahvaljujući kojima ćemo, u roku od tri godine, proizvodnju sa sadašnjih 20.000 povećati na 50.000 tona bakra godišnje. Kasnije, produkcija crvenog metala će iznositi i do 75.000 tona!“ – kaže na „Novosti“ Spaskovski.

Nova Topionica na vidiku
Radovi na pripemi izgradnje nove Topionice idu po planu, do kraja nedelje će se znati koja kopanija će Republici Srbiji i RTB-u dati robni kredit za opremanje novog, ekološki čistijeg i rentabilnijeg postrojenja.