Dani Brestovačke banje

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija „Dani Brestovačke banje“ i ove, 2007., godine privukla je više hiljada posetilaca.

Manifestacija je počela nastupom orkestra “Stari zvuci” u restoranu “Srpska kruna“, 17. avgusta, a nastavljena je u subotu, 18. avgusta pripremanjem tradicionalnih srpskih i vlaških jela, izložbom ručnih radova pod nazivom “Zlatne ruke”, otvaranjem likovne kolonije “Vane Živadinović“ pod temom “Milošev konak“ i etno izložbom u konaku kneza Miloša, koje su pratili zvuci trubača, tamburaša kao i starograski program KUD-a Bora, Brestovca, Krivelja i Luke.

Po tradiciji u 12 h je sa svitom pristigao knjaz Miloš, kaga je i ove godine glumio Zvonko Stevkić, i obratio se narodu rečima: “Narode borski, braćo i sestre, narode ovih predela, kad god me put nanese narod me je uvek dočekivao utrkujući se ko će pre ugrejati svoja gospodara, ko će mu pre prići i poljubiti ga u ruku i u skut. Ja znam braćo i sestre da je i gospodarevo milo svakom srbinu. Naročito sada kad smo pre par godina i ove naše otrgnute predele oslobodili… I mi moramo još neka zdanja podići u ovoj lekovitoj zidarnici…” nakon čega je obišao svoje dvore.

Kasnije su nastupili lokalni stvaraoci, akustičari i kantautori a posetioci su mogli da uživaju u modnoj reviji i koncertu Snežane Spasić.

Ove godine se slave dva jubileja: 173 godine od početka organizovanja banjskog i zdravstvenog turizma i 150 godina od završetka izgradnje konaka i dolaska Kneza Miloša Obrenovića u Brestovačku banju.

Dani Brestovačke banje se nastavljaju u nedelju, 19. avgusta 2007.god. u organizaciji Centra za kulturu i Opštinske turističke organizacije.