Delegacije Bora i Nove Gradiške razmenile iskustva o razvoju preduzetništva

0
530

Delegacija iz hrvatskog grada Nova Gradiška posetila je danas Bor gde je predstavnicima borske lokalne samouprave predstavila svoja iskustva u unapređenju preduzetničke infrastrukture.

Na okruglom stolu su između ostalog predstavljene inicijative koje mogu pomoći daljem razvoju preduzetničke infrastrukture u Boru i istočnoj Srbiji.

Nova Gradiška ima jednu od najboljih Industrijskih zona u Hrvatskoj i vodeći Tehnološki inkubator koji mogu biti pozitivni primeri u podsticanju razvoja privatnog preduzetništva i start-apova u Boru.

Vinko Grgić gradonačenik Nove Gradiške, koji je predvodio delagaciju, istakao je da se ovo mesto može pohvaliti dobrom upravom koja je dovela do najveće stope zapošljavanja u Hrvatskoj. Prema njegovim rečima glavni razlog dobrih privrednih rezultata je upravo uređena indrustrijska zona, kao i podstacaji koji se daju preduzetnicima.

“Mi smo u Bor došli prijateljski, sa ciljem da svojim iskustvima pomognemo lokalnoj zajednici i gradonačelniku i da ukažemo na neke “dečije bolesti” i probleme, sada smo stasali i želimo ta iskustva da podelimo. Ova znanja koja mi danas donosimo nismo imali na počeku, a nažalost nismo imali prijatelje u Sloveniji, Nemačkoj ili Austriji koji bi nam o ovome mogli reći”, izjavio je Grgić.

Predstavnici grada Bora su početkom godine posetili Novu Gradišku u okviru studijskog putovanja koje je organizovala Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS). Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić se tada direktno upoznao sa načinom rada te lokalne uprave.

“Naša ideja je da u Boru postojeći Biznis inkubator centar zamenimo novim Industrijskim parkom sa ciljem da u Boru, pored rudarstva i poljoprivde, razvijemo i privredu kroz mala i srednja preduzeća. Ovo je dobra prilika da znanja i iskustva koja je Nova Gradiška stekla kroz razvijanje njihovog Tehnološkog parka i investicionog ciklusa prihvatimo i primenimo u Boru”, rekao je Milikić.

On je istakao da u Novoj Gradiški Bor ima iskrene prijatelje i dobre partnere, kao i da će se saradnja između ova dva grada u narednom periodu intezivirati.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime