Dinkić: Do kraja godine 23 miliona evra za novu topionicu

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ (RTB) do kraja godine dobiti 23 miliona evra iz kredita za izgradnju nove topionice bakra.

On je novinarima u RTB-u kazao da je to prvi deo iz kredita od 135 miliona evra koji je odobrila kanadska banka da bi se izgradila ekonomski i ekološki isplative topionica bakra.

„Već naredne godine, za izgradnju topionice, i fabrike sumporne kiseline, biće operativno dodatnih 100 miliona evra, dok će ostatak novca biti iskorišćen u 2012. godini“, rekao je ministar ekonomije.

On je dodao da će se izgradnjom novih postrojenja, koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu smanjiti 400 puta, dok će ugjen-dioksida u vazduhu biti manje za 40 puta.

„Sa novom topionicom i fabrikom sumporne kiseline, RTB će biti jedan od najvećih proizvođača bakra u istočnoj Evropi, rekao je Dinkić.

Uporedo sa radovima na novim postrojenjima, istakao je, radiće se na uklanjanju ekoloških posledica stogodišnjeg rudarenja na tom prostoru, i to povoljnim kreditom Svetske banke.

Ministar ekonomije je dodao da će se visoka cena bakra od 9.000 dolara po toni, iskoristiti za rekonstrukciju i automatizaciju Flotacije bakra rudnika Veliki Krivelj, čime će se povećati proizvodnja sirovine za dobijanje bakra.

Dinkić je kazao i da se planira ulaganje 17 miliona evra za novu Flotaciju u RTB-u, što bi trabalo da se finasira sredstvima tog preduzeća.

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Ermitaž (Jane Armitage) kazal je da je ta finansijska institucija odobrila povoljan kredit od 43 miliona dolara za rekultivaciju degradiranog zemljišta (jalovišta) RTB-a Bor, izgradnju novog kolektora, razvoj malog biznisa i zapošljavanje.

Na jalovištu rudnika bakra Veliki Krivelj koncentrisane su naslage od oko 200 miliona tona, i pucanjem brane (kolektora) dogodilo bi se zagađenje reka, a žitka masa bi Dunavom došla sve do Crnog mora.

Direktorka Svetske banke je dodala da će od 43 miliona dolara, 10 miliona biti upotrebljeno za pospešivanje zapošljavanja u Boru i Majdanpeku kroz javne radove, i razne obuke i razvoj Inkubator centra.

Dinkić je danas sa predstavnicima kanadske ambasade i kompanije SNC Lavalin iz Kanade posetio RTB „Bor“, gde je počela izgradnja nove topionice bakra.

 

(BETA)