Dinkić: RTB Bor izlazi iz restrukturiranja

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor pokazao da može da samostalno posluje i da će ova kompanija izaći iz procesa restrukturiranja.

Na prestavljanju predloga budžeta za 2013. godinu Dinkić je najavio mogućnost da neka preduzeća izađu iz restrukturiranja i ostanu u državnom vlasništvu.

„Postoji mogućnost da se skine restrukturiranje i da se onda to preduzeće ostavi na tržištu da samo posluje, čak i u državnom statusu, ako je samoodrživo“, rekao je Dinkić.

Prema rečima ministra, jedno od tih preduzeća je RTB Bor, kome će u prvoj polovini naredne godine biti „skinut proces restrukturiranja i ono će biti samo na tržištu bez ikakvih subvencija i pomoći države„.

Dinkić je izjavio da će proces restrukturiranja državnih preduzeća biti ograničen do 30. juna 2014. godine i da će nakon tog perioda država prestati da finansira firme sa gubitkom.

„Smanjuju se subvencije u budžetu naredne godine takvim preduzećima, doduše samo za pola milijarde dinara, ali to jeste jasan signal da želimo da prekinemo sa takvim vidom stimulisanja besperspektivne proizvodnje i da novac koji time uštedimo damo onima koji imaju perspektivu“, naglasio je Dinkić.