Đedović Handanović: Prihodi od rudne rente veći za 10 odsto nego pre godinu dana

Visina rudne rente u našoj zemlji je među višim u svetu čime možemo da se poredimo sa razvijenim rudarskim zemljama kao što su Japan, Australija, Brazil, Rusija i Indonezija, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je u Skupštini Srbije tokom rasprave o budžetu za 2024. godinu istakla da je u prvih 10 meseci ove godine od naknada za rudnu rentu u budžet Srbije uplaćeno 15,7 milijardi dinara, što je za 10 odsto više nego za prvih 10 meseci prošle godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

„U javnosti i određenim političkim krugovima se stalno pojavljuju pogrešne informacije o visini rudne rente i govori da neko izvlači rudna bogatstva radeći protiv interesa naše zemlje. To nije tačno. Takve izjave uglavnom dolaze od onih koji nemaju dovoljno veze sa strukom i rudarskim pozivom“, rekla je ministarka.

Dodala je da je visina naknade u Srbiji u delu metala među višim u svetu i regulisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Za metalične mineralne sirovine u primeni je obračun naknade prema prihodu koji obveznik ostvaruje od iskorišćenih ili prodatih mineralnih sirovina i iznosi pet odsto od prihoda, ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji.

Navela je da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije.

Ministarka je istakla da je rudarstvo sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji, da je njegovo učešće u BDP duplirano na 2,4 odsto čemu značajno doprinosi poslovanje Ziđin majning grupe i dodala da je ta kompanija promenila poslovni i socijalni ambijent u istočnoj Srbiji.

„U proteklih pet godina kumulativni socijalni doprinos kompanije Ziđin iznosi više od pet milijardi dolara, uključujući više od 400 miliona dolara ostvarenih od naplate poreza i naknada, odnosno približno četiri milijarde dolara u platama i isplatama dobavljačima“, rekla je ona.

Dodala je da je u Ziđin majning grupi zaposleno više od 8.000 radnika dok su se budžeti Bora i Majdanpeka povećali nekoliko puta i da će se završetkom topionice u Boru, koja je u septembru počela probni rad, proizvodnja katodnog bakra povećati sa 80.000 na 180.000 tona, čime ćemo se svrstati u najveće proizvođače bakra u Evropi.

Istakla je da su kineski partneri do sada uložili više od 230 miliona evra za unapređenje životne sredine.

(Tanjug)