Đedović Handanović: Razvijati na održiv način delove naše zemlje bogate prirodnim resursima

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je potrebno na održiv način ekonomski podstaći nerazvijene delove naše zemlje bogate prirodnim resursima, uz puno poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

Đedović Handanović je, gostujući na Televiziji Hepi, ukazala na to da je litijum strateška mineralna sirovina za kojom raste potražnja u Evropskoj uniji i svetu zbog energetske tranzicije i sve veće elektrifikacije saobraćaja, ali da je na nama da sagledamo na koji način možemo da iskoristimo priliku i prirodna bogatstva kojima raspolažemo.

Prema njenim rečima, potencijalna eksploatacija litijuma doprinela bi boljitku lozničkog kraja i zapadne Srbije, otvaranju stotina novih radnih mesta u godinama pred nama, sa minimalnom platom od 1.000 evra, i značajnom rastu BDP-a.

Potrebno je da podižemo nerazvijene delove zemlje bogate prirodnim resursima, ali na održiv način, poštujući sve standarde zaštite životne sredine, rekla je ministarka.

Ona je napomenula da će nova vlada morati da razgovara sa kompanijom Rio Tinto o projektu „Jadar”.

Rio Tinto je prisutan u našoj zemlji od 2004. godine, otkad su dobijali dozvole i otkupljivali zemljište. Oni imaju određena prava, pokrenuli su određene sudske procese protiv naše države i o svemu tome moraćemo da razgovaramo sa njima posle formiranja nove vlade, objasnila je ministarka.

„Nismo imali priliku da vidimo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, niti su održane javne konsultacije i debate o uticaju projekta na životnu sredinu. Postoje međunarodni standardi u rudarstvu koji obezbeđuju kvalitet, sigurnost i bezbednost kako bi se obezbedilo održivo rudarstvo“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala na to da je Srbija lider u Evropi u proizvodnji bakra i da je otvaranje nove topionice omogućilo više sredstava za lokalnu samoupravu, ali i povećanje rasta životnog standarda u Boru i okolini.

Rudna bogatstva kojim raspolažemo, kako je dodala, mogu da nas stave na lidersku poziciju u Evropi u eksploataciji ruda, kao što smo u vrhu u proizvodnji bakra, zahvaljujući uspešnom poslovanju Ziđin majning grupe.

„Dve kompanije Ziđina su među prva tri izvoznika u Srbiji, otvorile su hiljade novih radnih mesta, gde je sada prosečna plata veća od 110.000 dinara“, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, otvaranjem nove topionice bakra u Boru započeta je proizvodnja katodnog bakra, finalnog proizvoda, što obezbeđuje da ceo lanac vrednosti ostane i proizvodi se u našoj zemlji.

„To utiče na rast standarda građana u Boru, Majdanpeku i mestima u okolini. Budžeti lokalnih samouprava značajno su povećani i u mogućnosti su da izdvajaju više sredstava za vrtiće, bolnice, lokalne puteve i komunalnu infrastrukturu“, poručila je ona.