Do novembra sva domaćinsta u Metovnici dobiće vodu

Kompanija Ziđin Majning, Grad Bor i Mesna zajednica Metovnica potpisali su danas u Metovnici ugovor o finasiranju izgradnje vodovodne mreže u ovom selu i njegovog povezivanja na gradski vodovod vredan miliona evra.

Grad Bor je finasirao postavljanja 8,7 kilometara vodovodne cevi od gradskog vodovoda do ulaza u Metovnicu i izgradnju rezervoara za vodu sa 117 miliona dinara.

Ziđin majning će finasirati preostalih 12 kilometara glavne cevi i vodovodnu mrežu koja treba da dospe do preko 350 domaćinstava koliko ima ovo borsko selo sa 1.300 stanovnika.

„Rudarenje nije samo rudnik, nego i život ljudi koji ovde žive. Koliko sam informisana ovde živi 300 dece i ona moraju da imaju vodu, struju, puteve, da imaju mogućnost da se sutra zaposle možda u nekom preduzeću koje će nastati iz daljeg razvoja Ziđiin majninga ili Ziđin kopera“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će voda u Metovnicu stići 1. novembra i zahvalila Ziđinu na donaciji koja će omogućiti da se to dogodi.

Mihajlovićeva je najavila da će u avgustu početi rešavanje i problema snabdevanja strujom Metovnice i još nekih mesta, i dodala kako se nada da će do početka zime radovi biti završeni.

Savetnik za trgovinu i ekonomiju ambasade Kine Liu Kai je na srpskom jeziku pozdravio potez Ziđina.

„Izgradnja ovog vodovoda pokazuje da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena pobojšanju životnog standarda naroda i nama je velika čast što kineska kompanija može da da svoj doprinos. Naša ambasada će podržati realizaciju ovog projekta i nadam se da će građani Srbije osetiti dobrobit saradnje Kine i Srbije, kao i zajedničke izgradnje projekta Pojas i put“, rekao je Liu.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić zahvalio je kineskoj komapniji na donaciji vrednoj 118,8 miliona dinara, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je inicirao investiciju Ziđina u Borski basen.

„Mi smo naučili na suživot sa našim prijateljima iz kompanije Ziđin u kome možemo stvari da menjamo na bolje. Kompanija menja privredni ambijent i verovali ili ne 1.500 mladih Borana je u poslednje tri godine zaposleno u kompaniji Ziđin, a budžet grada se uvećao za 40 odsto“, istako je Milikić.

Dodao je kako garantuje da će Bor zahvljajući investicijama Ziđina postati ejdan od najrazvijenijih gradova u Srbiji.

„Nadamo se da ćemo uspešno završiti ovaj projekat koji je od velikog značaj za život ljudi, jer će meštanima omogućiti da piju čistu i lako dostuonu vodu“, rekao je direktor kompanije Ziđin Fu Feilong.

Dodao je da će nastojati da u budućnosti sporovodu ideju kopmapnije o društveno odgovornom polsovanju i da će sprovesti aktivnosti koje će doprineti razvoju kompanije i društvene zajednice.

„Metovnica nikada nije imala vodovod, a do novembra će voda doći u svako domaćinstvo. Zato je ovo istorijski događa za nas“, rekao je predsednik Saveta Mesne zajednice Metovnica Dejan Marković.

(Tanjug)