Do poljoprivrednih mašina preko subvencija

Gradska uprava Bor opredelila je za 45 poljoprivrednih proizvođača 4,5 miliona dinara za subvencije prilikom kupovine poljoprivrednih mašina. Ugovori su potpisani u Gradskoj upravi u Boru.

Program razvoja poljoprivrede koji je Gradska uprava u Boru započela pre četiri godine nastavlja se u kontinuitetu podelom subvencija za kupovinu poljoprivrednih mašina. Ovu povoljnosti iskoristilo je 45 proizvođača iz borskih sela, gde je svaki od njih dobio po 100.000 dinara subvencije.

„Od ovakve pomoći nema bolje podrške. Ja sam kupio frezu za voćnjak i biće mi od velike pomoći. Imam 83 godine i još uvek mogu da obrađujem voćnjak od 60 ari“, kaže Rista Negranović iz Zlota.

Na raspisane konskurse Gradske uprave u oblasti poljoprivrede sve je više zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača.

„Drago mi je da se na konkursima javlja sve veći broj naših sugrađana koji se na selu bave poljoprivredom. Zadatak nam je, a već smo razgovali za tu temu, da naredne godine podignemo budžet za subvencije u poljoprivredi na 45 miliona dinara. Ovim konkursom smo, opredelili tri miliona dinara za subvencije za kupovinu kosačica, kao i milion dinara subvencija za kupovinu poljoprivrednih mašina. Bio bih radosniji da sam danas, među poljoprivrednim proizvođačima, video više mladih ljudi koji su rešili da se bave poljoprivredom. Sa proizvođačima smo razgovarali i oni su rekli da imaju problem sa radnom snagom jer su mladi sa sela uglavnom zaposleni, imaju stalan posao u kompaniji Ziđin i kompanijama vezanim za Ziđin. Dobro je što imamo privredni granu koja zapošljava mlade sa sela, ali u samim selima to stvara deficit radne snage. Razgovaraćemo sa mladim poljoprivrednicima šta je to što njih stimuliše i kako da ih zadržimo da pored toga što rade u nekoj firmi nastave da se bave poljoprivredom“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, prilikom potpisivanja i uručenja ugovora.

Gradska uprava Bor je u dosadašnjem periodu realizovala pet programa subvencija u oblasti poljoprivrede, a do kraja godine predviđeno je još pet. To će biti subvencije za nabavku sadnog materijala u voćarstvu, za prihranu i lekove za pčele, za nabavku junica i priplodnih ovaca, kao i za nabavku opreme za navodnjavanje.