Dobit RTB-a prošle godine 5 milijardi dinara

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ostvario je dobit u 2012. godini gotovo 5 mijardi dinara, odnosno 55,99 miliona dolara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u ovom preduzeću.

Mirjana Antic
Mirjana Antić, zamenica generalnog direktora RTB-a

Prema podacima koje je iznela Mirjana Antić, zamenica generalnog direktora RTB-a, kombinat bakra je prošle godine preradom 14,3 miliona tona rude dobio 32,2 hiljade tona katodnog bakra, 900 kolograma zlata i 5,5 tona srebra. Što je dovelo do pozitivne razlike između poslovnih prihoda i rashoda u 2012. godine od 4,99 milijardi dinara ili 55,99 miliona dolara.

Takav finansijski bilans iz tekućeg poslovanja bolji je za 14,315 miliona dolara (34,4%) od ostvarenog u 2011,  a čak za 20,444 miliona ili 57,5 odsto od onog iz 2010. godine. Sva basenska preduzeća imala su prošle godine pozitivan bilans iz tekućeg poslovanja, pa je i RTB Bor Grupa pozitivna, odnosno njen ukupan finansijski rezultat, i to 1,88 milijardi dinara ili 21,38 miliona dolara. U tom ukupnom finansijskom rezultatu poslovanja sadržani su i efekti bilansa prihoda i rashoda, ali i bilansi ostalih prihoda i rashoda koji nastaju zbog dugova i potraživanja iz paketa tzv. starih obaveza koje će se rešavati kroz postupak reorganizacije kompanije ove godine – pojasnila je Antićeva.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, ranije je izjavio da je ova kompanija tokom prethodne tri godine zaradila više nego što je bila njena vrednost na tenderu 2008. godine.

RTB je, primera radi, samo u protekle tri godine zaradio više od njegove vrednosti kada je svojevremeno prodavan na tenderu. Te 2008. imovina borske kompanije nuđena je za 243 miliona dolara, a naši finansijski rezultati ostvareni u periodu 2010-2012, zajedno sa novcem kojim smo iz sopstvenih izvora finansirali obnavljanje rudarske mehanizacije i postrojenja za pripremu mineralnih sirovina, znatno premašuju tu sumu. Dodamo li tome i ogromne količine raskrivke koju smo otad uklonili, a reč je o 94 miliona tona, i činjenicu da smo tako, opet iz sopstvenih izvora, finansirali „oživljavanje“ svih basenskih rudnika, sa velikim pokrićem možemo da kažemo da smo poslovali izuzetno uspešno i da bez lažne skromnosti budemo ponosni na rezultate koje za sobom ostavljamo iz godine u godinu. Jer, kada sve to saberemo, faktički smo za četiri godine ostvarili dobit iz tekućeg poslovanja od 264 miliona dolara, odnosno 21 milion dolara više nego što bi država pre samo pet godina dobila od prodaje RTB-a. U isto vreme, vrlo važna činjenica je i ta da je u Basenu broj zaposlenih otad povećan na 5.020 radnika, a ne smanjivan kako su „priznati“ stručnjaci svojevremeno predlagali – rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Dobar poslovni rezultat RTB-a pratile su i investicije u rudarstvo i metalurgiju „teške“ 152 miliona dolara.

U rudarstvo i metalurgiju prošle godine smo uložili i platili ukupno 152 miliona dolara. Dve trećine tih ulaganja (104 miliona dolara) odnose se na metalurgiju, konkretno na projekat „nova topionica“, a oko 48 miliona dolara koštala nas je nabavka dodatne rudarske opreme, rekonstrukcija flotacija u Krivelju i Majdanpeku, aktiviranje „Cerova“, eksproprijacija. Uz to, vodilo se računa o potrebama tekuće proizvodnje i redovno su servisirane sve nabavke repromaterijala, normativa i rezervnih delova. Takođe, uredno kao retko koji poslodavac u zemlji, RTB je isplaćivao i nemale zarade. Prosečna neto plata basenskih radnika danas je znatno veća od republičkog proseka i vredi 69 hiljada dinara – zaključila je zamenica generalnog direktora RTB-a.

(Kolektiv / Bor030)