Dom zdravlja u Boru dobio najsavremeniji ultrazvučni aparat

Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja u Boru dobila je najsavremeniji ultrazvučni aparat koji će se koristiti za pregled trudnica i beba.

Aparat je nabavljen od sredstava iz programa švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“, kојi sе sprоvоdi u sаrаdnji sа Мinistаrstvоm zа držаvnu uprаvu i lоkаlnu sаmоuprаvu, Мinistаrstvоm finаnsiја i Stаlnоm kоnfеrеnciјоm grаdоvа i оpštinа (SKGO)

Grad Bor se u konkurenciji 44 lokalnih samouprava našao među pet najboljih u naplati poreza i nagrađen je sa 50.000 franaka.

Prema rečima Aleksandra Grunauera, šefa projekta „Reforma poreza na imovinu“, grad Bor je posebno obratio pažnju na učešće građana u cilju što boljeg trošenja novca za potrebe.

Nakon sprovedenog istraživanja i ankete, građani su odlučili da se sredstva iz nagradnog fonda utroše na nabavku ovog medicinskog aparata.

„Izuzetno smo ponosni na saradnju Vlade Švajcarske i Grada Bora i siguran sam da će i građani uvideti značaj ovakvih projekata koji su u interesu svake zajednice, a nama je drago da smo na jedan ovakav način bili deo te priče. Smatram da će ovaj aparat biti jako dragocen da sve buduće mame imaju sjajnu dijagnostiku i da na najbolji način prate svoju trudnoću“, rekao je Grunauer prilikom uručivanja aparata borskom Domu zdravlja.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, istakao je važnost ovog projekta kako za grad, tako i za građane i izrazio veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i Vladi Švajcarske na podršci i mogućnosti da grad učestvuje u jednom tako značajnom projektu.

„Reforma poreza na imovinu bila je inicijativa da dođemo do ovog veoma značajnog aparata. Uz podršku Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske dobili smo mogućnost da učestvujemo u tom projektu i danas možemo da kažemo da je ultrazvučni aparat došao u naše ruke zahvaljujući građanima koji plaćaju porez.

Ovo je samo nastavak onoga što smo radili prethodnih godina, a to je formiranje i izrada građanskih budžeta i uključivanje javnosti u donošenje bitnih odluka o tome šta je građanima neophodno. Građani najbolje znaju šta im je potrebno, a Grad Bor će uvek realizovati najbolju ideju“, rekao je Milikić ovom prilikom.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Bor, dr spec. Zvonimir Pantić, zahvalio se lokalnoj samoupravi što je još jednom oslušnula potrebe građana i omogućila da ovaj najsavremeniji ultrazvučni aparat pripadne gradskoj zdravstvenoj ustanovi.

„Ovako savremen aparat itekako će poboljšati rad službe jer ćemo na mnogo sigurniji, brži i efikasniji način moći da dijagnostikujemo određena stanja i bolesti, a pomoći  će nam i da na najbezbedniji način pratimo trudnoću od početka do samog porođaja. Drago mi je da je lokalna samouprava i ovog puta oslušnula građane koji su se izjasnili da je ovo nešto što je zaista neophodno, a to znači da je podmladak prioritet i budućnost svih nas“, rekao je dr Pantić.

Aparat koji je stigao u Bor proizveden je krajem prošlog meseca i spada u visoku klasu po kvalitetu izrade i prikaza. Koristi se za praćenje trudnoće od prvog trimestra, pa do samog porođaja. Vrednost je oko 50.000 švajcarskih franaka, dok je za ostatak novca nabavljen potrošni materijal.

Kompanija od koje je kupljan aparat obezbedila je obuku zdravstvenih radnika koji će njime rukovati.