Dosta je bilo – Dveri traže potpunu javnost u radu javnog sektora

Većina borskih kolektiva, tvrde u koaliciji Dosta je bilo – Dveri, posluje sa velikim gubicima. Razlog tome je, ističu, nedomaćinsko ponašanje prema javnoj imovini, ali i imenovanje politički podobnih kadrova na rukovodeće funkcije i direktno kršenje pravila i zakona.

Borska javna preduzeća, ističu predstavnici izborne liste “Dosta je bilo i Dveri srpske – da ovi odu, a da se oni ne vrate” nisu opterećena viškom radnika kao što tvrdi vlast, zbog čega im se nude “besramno sramne otpremnine”.

Uz nedomaćinsko ponašanje prema javnoj imovini, problem je i neredovno ispunjavanje obaveza, ali i “činjenica da nijedan nadzorni odbor nije pokrenuo predlog za smenu direktora po bilo kom osnovu”.

U ovoj koaliciji napominju da se dešavalo da nadzorni odbor vrši pritisak na direktora da ne postupi po nalogu Uprave za javne nabavke.

“Nažalost, vrlo se često čuje, od “nestranački“ imenovanih direktora, kako krivicu za loše poslovanje svaljuju na zaposlene koji bezobrazno otvaraju bolovanja iz čiste zlobe i lenjosti, a možda i želje, da podriju njihov mukotrpni rad i trud. Maltretiranje zaposlenih protivzakonitim otpuštanjem, premeštanjem na niže radno mesto, neobezbeđivanjem adekvatnih mera sigurnosti na radnom mestu, mobingom na svakom koraku, uglavnom rezultuje skupim sudskim postupcima, koja po pravilu preduzeća gube, a zatim isplaćuju ogromne odštete, koje u slučaju težih povreda, nikada povređenom nisu dovoljna nadoknada”, ističu u  Dosta je bilo i u Dverima.

Oni navode i da JKP “Toplana” Bor, ali i JKP “Vodovod” i JP za stambene usluge u Boru, imaju veće gubitke od visine kapitala koji je prikazan Agenciji za privredne registre i koji se nalazi u poslovnim knjigama. To pokrepljuju podacima iz 2016, s obzirom da oni iz 2017. još uvek nisu objavljeni.

Tako je u 2016. gubitak “Toplane” iznad visine kapitala 126,7 miliona, “Vodovoda” 130,4 miliona, kao i da je u JP za stambene usluge zabeležen dobitak od 2,7 miliona dinara ali “retroaktivnim smanjenjem zarada zaposlenih, zbog čega je slučaj završio na sudu”.

“Mi nudimo konkretno: borbu protiv korupcije u svim njenim oblicima, koja podrazumeva partijsko zapošljavanje, nameštene tendere, burazersku ekonomiju, kupovinu glasova, nezakonit uticaj na medije, zastrašivanje zaposlenih u javnom sektoru. Potpunu transparentnost: potpunu javnost u radu javnog sektora. Mesečno objavljivanje izvršenja budžeta, popis i procenu imovine, javnu objavu svih ugovora, javne sistematizacije radnih mesta. Ukidanje partijskog zapošljavanja i prateće negativne selekcije. Javno utvrđeni kriterijumi za ocenu rada svih državnih institucija, državnih preduzeća i javnih ustanova. Raspisivanje javnih konkrusa i objavljivanje javnih biografija svih funkcionera, načelnika, direktora i članova upravnih i nadzornih odbora”, kažu predstavnici izborne liste “Dosta je bilo i Dveri srpske – da ovi odu, a da se oni ne vrate”.