Dragan Marković: Toplana na sečku – eksperiment aktuelne vlasti u Boru

Dragan Marković, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Boru, rekao je da aktuelna vlast u Boru, dugi niz godina, obećava bolje funkcionisanje javnih preduzeća, ali da se ispostavilo da je to obmana imajući u vidu dugovanja borskog javnog sektora.

Marković je kao najupečatljiviji primer naveo dugovanja i poslovanje u JKP „Toplana“ u Boru.

„Dugovanja borske Toplane u 2020. godini iznosila su 228 miliona dinara, da bi samo u prvih šest meseci ove godine taj iznos bio 184 miliona. Veliki uticaj na takvo stanje ima nabavka uglja po cenama koje su i za 50 odsto više u odnosu na tržišne. I ove godine, po modelu prethodnih, izbegnuto je raspisivanje javnog poziva za tender radi nabavke uglja i pribeglo se tzv. pregovaračkom postupku. Nabavka uglja je dogovorena sa kompanijom „Uzor – eksport“, kao i prethodnih godina, a posao je vredan nešto više od 626 miliona dinara, a kompletan iznos se mora platiti avansno, što znači unapred“, naveo je Marković na konferenciji za novinare.

Marković je još istakao da je kompanija „Uzor – eksport“ do početka saradnje sa borskom Toplanom imala jednog zaposlenog radnika. Preko te firme, naveo je Marković, Toplana je plaćala tonu uglja 120 evra bez pdv-a, a isti takav ugalj je u rudniku Pernik u Bugarskoj koštao 38 do 44 evrapo toni.

Osnovno je pitanje zašto je vlast u Boru dozvolila da se nabavke uglja vrše po ceni višoj nego duplo od prodajne cene u rudnicima“, upitao je Marković, istakavši da je vlast, u cilju prikrivanja ove katastrofe, došla na ideju da se postojeća Toplana ugasi, a da se izgradi nova Toplana na sečku i komprimovani gas, u okviru javno – privatnog partnerstva.

Da bi Borane ubedio u ispravnost ovog projekta, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, rekao je na jednoj od poslednjih sednica Gradske skupštine da se Slovenija i Ljubljana greju najviše na sečku. Istina je da se Ljubljana greje najaviše na ugalj, dok se sečka u grejanju koristi svega 8 odsto. Ne postoji primer u Srbiji da se grad veličline Bora greje na sečku. Nigde ovaj energent nije primarni u grejanju gradova. Mnoge opštine su odustale od projekta sa grejanjem na sečku. Čak se i Komisija za javno privatno partnerstvo Vlade Srbije ogradila od odgovornosti za procenu isplativosti projekta“, rekao je Dragan Marković na konferenciji za novinare, zaključivši da vlast u Boru svoje nedomaćinsko vođenje grada i dugove želi da prebaci na teret građana.