Drugi dan Praznika rada obeležen na Lazarevom kanjonu i Lazarevoj pećini

Drugi dan Međunarodnog praznika rada tradicionalno je obeležen na Lazarevom kanjonu i Lazarevoj pećini u borskom selu Zlot.

Lazareva pećina zvanično je otvorena juče, 1. maja, i već prvog dana bilo je dosta posetilaca koji su hteli da obiđu ovaj speleološki objakat, dok je danas gužva bila toliko velika da su automobili ostajali parkirani na oko kilometar udaljenosti od same pećine.

Za posetioce je pećina otvorena od 9 do 16 časova svakog dana, te su danas, zbog velikog interesovanja, bili organizovani obilasci na svakih pola sata, a grupu je moglo da čini najviše 30 ljudi.

Zvanično, sezona na Lazarevom kanjonu i Lazarevoj pećini počinje 1. maja, ali drugi dan Međunarodnog praznika rada, 2. maj važi kao najposećeniji dan u godini, premda je, prema rečima, direktorke Turističke organizacije grada Bora, Bobane Gramić, i juče pećinu posetilo oko 200 ljudi.

„Juče je za posetioce zvanično otvorena Lazareva pećina, dok danas ovde tradicionalno obeležavamo drugi dan Prvomajskog uranka. Osim toga, uskoro će posetioci moći da obiđu i pećinu Vernjikica, nakon što budu ispunjeni tehnički uslovi da se ona otvori”, kaže Gramić.

Suvenirnica Turističke organizacije grada Bora je takođe otvorena sa sezonom rada Lazareve pećine i imaće isto radno vreme kao i sama pećina. Prema rečima Bore Stankovića iz Turističke organizacije Bor, suvenirnica je svakim danom sve više popunjena kvalitetnijim suvenirima koji su po meri i standardima, dok su cene izuzetno pristupačne.

On je dodao da je mišljenja da je oko 70% posetilaca došlo iz drugih gradova Srbije, što, kako kaže, i predstvavlja ciljnu grupu Turističke organizacije.

„Inače najveći broj posetilaca dolazi iz Vojvodine i Pomoravskog dela. Naš primarni zadatak je promocija, a ovogodišnja inovacija su drvene kućice koje smo izdali zainteresovanim Boranima, što je i bio uslov, da budu sa teritorije grada Bora, kako bi mogli da prodaju svoje domaće proizvode”, objašnjava Stanković.

Posetioci su mogli da ručaju u improvizovanoj kafani pod šatorom, a osveženje su mogli da nađu i na tezgama sa roštiljem, sladoledima i drugim poslasticama. Takođe, za zainteresovane, tu su bile tezge i sa različitim vrstama suvenira.

Vašarski proizvodi mogli su se naći i u samom centru sela Zlot.

Sadržaj za decu bio je i danas upotpunjen jahanjem konja i ponija iz Konjičkog kluba „Cavallo” iz Bora.

S druge strane Lazareve reke, posetioci su uživali sedeći na samoj obali uz obavezno pečenje roštilja i muziku.

Restoran „Lazareva pećina” bio je popunjen do poslednje stolice, a za goste je bila organizovana i živa muzika.

S obzirom na to da je bila velika gužva, i na prilazu Lazarevoj pećini, ali i na samom lokalitetu, Policijska uprava u Boru vršila je pojačanu kontrolu saobraćaja i javnog reda, a dežurale su i vatrogasna jedinica i služba hitne pomoći.

Lazareva pećina će do 31. oktobra ove godine biti svakodnevno otvorena od 9 do 16 časova. Cena ulaznice iznosi 300 dinara, dok će za organizovane učeničke i studentske ekskurzije ulaznica koštati 250 dinara. Za decu od 4 do 7 godina uz pratnju punoletne osobe, obilazak je besplatan.