Drugi festival nauke „Timočki naučni tornado – TNT 2013“

Ovog vikenda je u OŠ „Dušan Radović“ u Boru održan 2. Festival nauke „Timočki naučni tornado – TNT“ pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke. Učešće na ovogodišnjem naučnom festivalu uzelo je preko 300 učesnika.

festival-nauke-2013

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa različitim oblastima počev od biologije, astronomije i arheologije, preko ekologije, zaštite životne sredine, reciklaže, hemiju, fizike i matematike, do informatike i tehnologije.

Najveći doprinos dali su najmlađi, koji su se trudili da prikažu svoje eksperimente na najbolji mogući način, kao i da objasne sve što je posetioce zanimalo. Takođe su posetiocima zadavali zadatke za rešavanje, kako bi sakupili kartice i osvojili nagrade.

Najveće oduševljenje posetilaca izazvali su Planetarijum (sferni bioskop koji prikazuje slike nebeskih tela) i Teslin transformator, kojim je struja „prostrujila“ kroz tela hrabrih mališana.

teslin-generator

Cilj organizatora jeste da podstakne učenike i studente da se bave naukom, da promovišu naučna otkrića i najmlađima približe prirodne nauke.

„Festival je podržao beogradski Centar za promociju nauke i radujemo se što ga drugi put organizujemo u Boru. Tu je više od 300 učesnika iz Bora, Zaječara i Negotina, prisutne su gotovo sve osnovne i srednje škole i institucije koje se bave naukom. Ono što je najbitnije jeste interesovanje mladih iz Bora da pogledaju naučne eksperimente“, rekla je u izjavi za Tanjug prodekan za nauku Tehničkog fakulteta u Boru Dragana Živković.

U okviru festivala je u Muzeju rudarstva i metalurgije otvorena izložba „Tajni svet metala i minerala“. U planu je da naučni karavan nakon Bora gostuje i u Zaječaru sa gde će biti organizovan „Mini festival nauke“.

Realizatori festivala su: Tehnički fakultet u Boru, OŠ „Dušan Radović“ Bor, Muzej rudarstva i metalurgije Bor, Društvo mladih istraživača Bor.