Država ostaje uz RTB

Potpredsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić u pratnji ministarke zaštitne životne sredine Zorane Mihajlović i ministra rudarstva Milana Bačevića posetili su juče Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor. 

Ministri sa menadžementom RTB-a na gradilištu nove topionice
Ministri sa menadžementom RTB-a na gradilištu nove topionice

Nakon sastanka sa medžmentom borskog giganta ministri su obišli gradilište nove topionice i prisustvovali livenju anoda u aktivnom delu pogona.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane, naglasio je Bor „lokomotiva razvoja“ čitavog regiona Istočne Srbije.

Uspeh je što RTB Bor proizvodi više ove nego prošle godine i što će iduće proizvoditi više nego ove. Država će i dalje pomagati Basen jer je on nosilac razvoja ovoga kraja i Srbije. Osim Bora moramo da podignemo i Majdanpek, i Prahovo, i Donji Milanovac, i turizam da bi bilo više radnih mesta i da se ljudi ne bi iseljavali iz ovog kraja.

Država želi da ulaže, ali ne i da baca novac.

Želimo da se investicije nastave, ali uloženo mora da se vrati kroz profit. Moramo menjati stanje svesti i odnos prema radu. To znači da odgovornost naših radnika mora da bude ista kao i radnika inostranih firmi. Ne sme da se desi da srpska firma napusti gradilište u petak u 15 sati, a da nas u nedelju ovde, na gradilištu nove topionice i fabrike sumporne kiseline, dočekaju Kanađani.

Naš cilj je rast privredne aktivnosti i to moramo da ostvarimo – naglasio je Aleksandar Vučić.

Ministarka еnеrgеtikе, razvoja i zaštitе životnе srеdinе Prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da je Bor bitan za državu Srbiju i da zaslužuje ekološku i ekonomsku sigurnost.

Godinama smo slušali o ozbiljnim problemima u RTB-u, međutim danas se plate isplaćuju redovno, a postoje i strateški važni projekti koji donesu dobrobiti celog Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Pored nove topionice, fabrike sumporne kiseline, novog kolektora ovaj region zaslužuje ekološku i ekonomsku bezbednost u vidu novih radnih mesta. Ja duboko verujem da Bor može da bude naše zlato, rekla je ministarka Mihajlović

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a istako je zadovoljsvo sastankom sa ministrima i podrškom države razvoju borskog kombinata bakra

Posebno mi je zadovoljstvo što je (na stastanku u Generalnoj direkciji) data apsolutna podrška razvoju basena Bor.

Prvi potpredsednik Vlade Rebublike Srbije (Aleksandar Vučić) je rekao da nam daje maksimalnu podršku, ali da moramo biti nosilac razvoja ovog regiona.

Obećali smo da ćemo to uraditi onako kako je dogovoreno i to što jevtinije može, istakao je prvi čovek RTB-a.

(Kolektiv / Bor030)