DS: Bor vode „preletači“

Opštinski odbor Demokratske stranke (DS) u Boru održao je juče konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da je aktuelna većina koja vodi grad većim delom sastavljena od političkih „preletača“, odnosno odbornika koji su od lokalnih izbora 2010, kada su izabrani, najmanje jednom promenili političku opciju.

kzn-ds-04102013

Saopštenje izdato na konferenciji prenosimo u celosti:

U poslednjih nekoliko meseci glavno političko bogatstvo je imati tačnu informaciju koje političke opcije u Skupštini opštine Bor postoje i koliko koja broji odbornika. Na žalost, ni danas, 10 dana nakon sednice SO Bor to nije jasno.

Podsećanja radi, navešćemo koliko je odbornika i iz kojih stranaka „preletelo“ odnoseći svoje mandate od lokalnih izbora u Boru 2010.godine:

  • Demokratska stranka – 5 odbornika
  • Ujedinjeni regioni Srbije – 4 odbornika
  • Srpska napredna stranka – 2
  • Socijal-demokratska partija Srbije – 2
  • Socijalistička partija Srbije – 2
  • Vlaška demokratska stranka Srbije – 1

Sabiranjem broja odbornika koji su svoje mandate odneli iz stranaka na čijim listama su ih dobili dolazimo do gotovo polovine ukupnog broja odbornika u Skupštine opštine Bor, tj. do ogromne cifre od 16 odbornika.

Poštujući pravo svakog ko se bavi politikom da promeni svoje mišljenje i političke stavove, ipak, smatramo da je obaveza prema glasačima koji su svoj glas dali izvornim političkim opcijama a ne njima lično ogromna.

Činjenica da je velika većina od ovih 16 odbornika promenila svoje političko ubeđenje iz ličnih interesa nameće zabrinjavajući zaključak da je Opština Bor u rukama interesne grupacije.

Otkazivanje sednica Skupštine opštine Bor, povlačenje tačaka sa dnevnog reda, nestabilan kvorum za rad, nepoznati sastavi odborničkih grupa ukazuju da je stanje u Skupštini opštine Bor alarmantno, a sve zahvaljujući interesnom funkcionisanju većine.

Zaključak koji pre svega kao građani treba da izvučemo je da opcijama koje predstavljaju ljudi koji su promenili svoje dresove, ne smemo dati glas ukoliko želimo da prevaziđemo ionako složenu situaciju u Opštini Bor.