DS Boru kritikuje nesprovođenje Zakona o javnim preduzećima

Pre sednice Skupštine opštine Bor, Opštinski odbor (OO) Demokratske stranke (DS) u Boru održao je konferenciju za novinare na kojoj je ukazano na nepoštovanje Zakona o javnim preduzećima i kašnjenje u usklađivanju statuta i raspisivanju konkursa za diretore u borskim javnim preduzećima.

ds-kzn-20130703-skobonja-andjelkovic-dukic

Na konferenciji za novinare, koju je vodila potpredsednica OO DS Bor Svetlana Anđelković izdato je sledeće Saopštenje:

Opštinski odbor Demokratske stranke u Boru ovom prilikom želi da se oglasi povodom naredne sednice Skupštine opštine Bor, a u vezi usaglašavanja Statuta javnih preduzeća sa Zakonom o javnim preduzećima.

Zakon o javnim preduzećima je najavljivan od strane vladajuće koalicije kao rešenje za departizaciju preduzeća, uvođenje stručnosti u organe upravljanja, dovođenje najstručnijih ljudi kako na čelo nadzornih odbora tako i putem konkursa na mesto direktora.

Na žalost kako vidimo nijedno od tih obećanja još nije ispunjeno pa zato postavljamo sledeća pitanja:

1. Zašto se toliko kasni sa usaglašavanjem Statuta javnih preduzeća sa ovim Zakonom koji je stupio na snagu još 25.12.2012. godine?
2. Zašto nisu raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća kada je rok za to bio 30.06.2013. godine, kako to definiše član 66. Zakona?
3. I konačno, ako je cilj bio uvođenje reda u ovu oblast, zašto ne postoje kaznene odredbe za nepoštovanje rokova iz Zakona?

I uprkos ovolikom kašnjenju Statuti javnih preduzeća pokazuju nedoslednosti i kontradiktornosti pojedinih članova, odnosno odredbi. Stiče se utisak da su pisani za potrebe aktuelnih direktora, uslovi za člana nadzornih odbora iz redova zaposlenih diskriminišu zaposlene u preduzeću na osnovu stručne spreme i uslova kojim se traži iskustvo na rukovodećim položajima. Da li to znači da radnici koji nemaju 7. stepen stručne spreme nisu sposobni da zastupaju interese zaposlenih u nadzornom odboru?

Smatramo da su pojedine odredbe Zakona teško primenljive, ili čak neprimenljive u malim lokalnim samoupravama i da iznuđena rešenja svakako neće doprineti boljem funkcionisanju javnih preduzeća.

Nadamo se da će novoformirana većina u Skupštini opštine Bor prestati da se bavi političkom kombinatorikom i krenuti da rešava suštinske probleme građana Bora.