DS – konferencija za novinare – Mali privrednici iz Bora putuju u Sloveniju

Na konferenciji za novinare Opštinskog odbora Demokratske stranke Bor, novinarima su se obratili Aleksandra Takač i Slaviša Buđelan i upoznali ih sa organizacijom puta grupe malih privrednika u Republiku Sloveniju i sa organizacijom mini sajma privrede u Boru

Demokratska stranka Bor

 

Aleksandra Takač

Na osnovu već organizovana dva sastanka u Borskom Okrugu krajem prošle godine, u petak je održan i treći u nizu, Opšteg Udruženja Privrednika Bora, Slovenačkog Udruženja „Drago Čeh“ u Boru, Privredne komore Slovenije, lokalne samouprave, i naravno RTB-a, kao nastavak aktivnosti u pravcu povezivanja velikih i malih privrednika.

Demokratska Stranka je preko Vlade Republike Srbije uložila svoj ogroman potencijal da se realizuje i izgradi nova topionica i fabrika sumporne kiseline u Boru, kao strateški važan projekat za ovaj region.

Uporedo sa realizacijom tog projekta Demokratska Stranka je već pokrenula opsežnu i ozbiljnu akciju unapređenja privatnog preduzetništva kao drugog privrednog potencijala opštine, koji može u jednom delu biti ključni i prateći partner u snabdevanju RTB-a u budućem periodu, ali će ujedno moći da zaposli i one koji prepoznaju kao svoj interes rad u privatnom preduzetništvu.

Demokratska Stranka podržava da u zajedničkom interesu i na najbolji način se iskoriste sve prednosti saradnje svih faktora koji mogu u ovome pomoći, te u pravcu realizacije definisanih ideja i ciljeva upravo umnogome pomaže već uspostavljena saradnja sa prijateljima iz Slovenije, gospodinom mr. MARTINOM DEBELAKOM ( direktorom Privredne Komore Slovenije za metale i nemetale ) sa saradnikom gospodinom JANEZOM RENKOM (direktorom Privredne Komore Slovenije za energetiku i elektroindustriju ) koji su bili u poseti RTB-u i u Borskom Okrugu 30. marta kao i kontinuirana saradnja sa Predsednikom Reginalnog Resornog Odbora za mala i srednja preduzeća DS za Niški region, gospodinom BOŽIDAROM PETROVIĆEM inače generalnim direktorom EI Niš korporacije.

Slaviša Buđelan

Sastanku, održanom 30.03.2012.godine, prisustvovali su značajni i uticajni ljudi zainteresovani za unapređenje poslovanja, proizvodnje, pružanja usluga itd, radi ostvarivanja što većeg profita u svom poslovanju, i samim tim i mogućeg zapošljavanja radnika ovog kraja.

Rezultat razmene mišljenja i ideja prisutnih u pogledu dalje saradnje u pravcu postavljenih ciljeva su dva projketa:

  1. Organizovanje odlaska grupe malih i velikih privrednika iz Bora i Borskog okruga u posetu PK Slovenije kao organizatora posete Obrtničkoj i Poduzetničkoj komori Slovenije i njihovim klasterima prema grupama interesovanja naših privrednika
  2. Organizovanje sajma male privrede u Boru sa međunarodnim učešćem.

U direktnom razgovoru usaglaseno je da do realizacije ovih projekata treba da dođe jer postoji zajednički interes. U to ime dobijena je podrška naših gostiju i obećanje za punom saradnjom po pitanju oba projekta.

Planirano je da se odmah od ponedeljka upute pozivi zainteresovanim malim privrednicima Borskog kraja, RTB-u i EI Niš korporaciji kao velikim privrednicima za oba projekta. Određeni su i datumi za realizaciju odlaska u Sloveniju treća ili četvrta nedelja aprila, a za mini sajam ( prezentaciju privrede ovog kraja ) prva nedelja maja, ali koji ipak zavise od zajedničkog dogovora u Sloveniji 18 i 19 aprila u Obrtničkoj Komori Slovenije, na koji smo pozvani.

Nadamo se da ćemo zajedničkim radom uspeti da ovoga realno i bude.