DS: Školska godina počela sa problemima

0
39

Povodom početka nove školske godne i problema sa kojima se susreću učenici i nastavnici, Opštinski odbor Demokratske stranke u Boru održao je konferenciju za medije.

kzn-ds-2.9.2013

Na konferenciji je izdato saopštenje koje prenosimo u celosti:

Opštinski odbor Demokratske stranke u Boru želi svim đacima, njihovim roditeljima i nastavnicima borskih osnovnih i srednjih škola uspešan početak nove školske godine. Svim đacima želimo da budu uspešniji nego prošle godine, a malim prvacima da im prvi školski dani budu što lepši.

Jednu školu osim đaka i roditelja čine i njeni nastavnici. Na žalost, moramo da konstatujemo da su ovi treći potpuno zaboravljeni od strane lokalne samouprave. Naime, njenom nebrigom 4 borske srednje škole su ostale uskraćene za po jedno odeljenje. Na sve to se nadovezao i fijasko sa malom maturom, što je dovelo do odliva učenika u druge gradove. Napominjemo da 1 odeljenje manje u školi je oko 1,5 nastavnika višak po školi, što znači da je u borskim srednjim školama u startu napravljen višak od oko 6 nastavnika. Ako se ovaj trend upisne politike nastavi, broj odeljenja u borskim srednjim školama će se smanjivati a višak nastavnika povećavati.

Na iovako tešku situaciju nadovezuje se samovolja pojedinih direktora škola. Jedan od drastičnih primera je slučaj Mašinsko-elektrotehničke škole gde direktor škole, Milovan Božović, nije formirao Komisiju za bodovanje zaposlenih radi utvrđivanja tehnoloških viškova, što mu nalaže čl.131 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i članovi 33. 34. i 35. Posebnog kolektivnog ugovora.On je listu tehnoloških viškova sam sastavio po samo njemu poznatim kriterijumima.

Zato pozivamo lokalnu samoupravu da što pre reši vakuum nastao odlaskom opštinskih prosvetnih isnpektora u penziju i sredi javašluk u pojednim školama. Potrebna je hitna reakcija kako ljudi iz opštinskog veća zaduženih za obrazovanje, tako i opštinske prosvetne da se sve ovo ne bi odrazilo na kvalitet obrazovnog procesa.

S poštovanjem,
Demokratska stranka OO Bor

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime