DS: SNS u Boru se bavi populizmom, a ne štednjom!

Reaguući na prošlonedeljnu konferenciju za novinare  Srpske napredne stranke (SNS) u Boru na kojoj je predstavljena inicijativa za smanjenje plata direktora javnih i komunalnih preduzeća, Demokratska stranka se oglasila saopštenjem u kome optužuje „naprednjake“ da se umesto istinskom štednjom bave populizmom.

Demokratska stranka

Saopštenje „demokrata“ prenosimo u celosti:

Demokratska stranka podržava i pozdravlja preporuku Opštinskog odbora SNS-a od 17.01.2014. o merama štednje u lokalnoj samoupravi koje podrazumevaju i smanjenje plata direktorima javnih preduzeća. Međutim, kao ozbiljna stranka moramo da primetimo da se iza pompezne konferencije za novinare i saopštenja za javnost ne krije ništa drugo do puki populizam koji SNS promoviše kako na državnom tako i lokalnom nivou.

Kako će SNS raskrstiti sa nestručnim i nekvalifikovanim kadrovima kada su upravo oni pronašli zaštitu u njihovim redovima.

Iz koje je stranke i kada je u SNS došao recimo Aleksandar Milikić, po zanimanju diplomirani inženjer industrijske informatike? Koliko je on stručan da vodi Borski TURISTIČKI centar, preduzeće koje će na ime subvencija iz opštinskog budžeta dobiti ove godine 20.000.000,00 dinara?

Da li se na taj način štedi?

Ili, po kom kriterijumu, osim kumovskom, je Goran Jakimov postavljen upravo od ove vlasti na mesto direktora JKP Toplana? Koliko radnih sati je ovaj čovek proveo u privredi pa je zaslužio da rukovodi preduzećem koje greje 12000 stanova? Da li je moguće da u Boru nema stručnjaka koji mogu da budu direktori ovog preduzeća?

SNS to očigledno ne zna imajući u vidu da već pola godine opstruira primenu Zakona o javnim preduzećima, onog istog koji su upravo oni doneli i koji je trebalo da donese čuvenu departizaciju, od čega je na kraju ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Kako drugačije tumačiti činjenicu da do dana danešnjeg nisu formirani nadzorni odbori i nisu raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća (podsećamo da je rok bio 30.06.2013.).

Da li su građani Bora dužni da iz svojih džepova odvajaju više od 1.200.000,00 dinara godišnje za plate stalno zaposlenim u Opštinskom veću, inače zaslužnim partijskim kadrovima SNS-a, Studenki Kovačević i Ivanu Radenkoviću koji su na konferenciji za medije na pomenutu temu zauzeli bitna mesta. Da li se tako štedi? Da li je to odogvornost o kojoj govori SNS?

Odgovorna i ozbiljna stranka ne zapošljava partijske kadrove za stalno u Opštinskom veću. Odgovorna i ozbiljna stranka ne priča kako drugi treba da štede dok ona rasipa. Odgovorna i ozbiljna stranka se odgovorno ponaša prema javnim preduzećima i ustanovama.

Nije tačno da SNS ne može da zameni ili otpusti nestručene i nesposobne. Ona to ne želi. Odgovorna i ozbiljna stranka smanjuje broj zaposlenih tamo gde je to neophodno, kao što je to 2010. godine uradila Demokratska stranka u JU Sportski centar gde je zatečeno stanje od 150 zaposlenih smanjeno na 120. SNS to ne želi jer to nije popularno.

Ako se štedi , onda se štedi svuda. I na direktorskim platama, i na članovima veća, i na troškovima za gorivo opštinskih funkcionera, i na broju zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama. Ako je potrebno štedeti, onda je Skupština ta koja o tome odlučuje. Preporuku ne može dati Opštinski odbor SNS-a, jer oni očigledno ne umeju da štede.

S poštovanjem,
Demokratska stranka OO Bor