DS: Sveprisutno nasilje je simbol SNS vlasti

Na današnjoj konferenciji za novinare Demokratske stranke (DS) Bor, ocenjeno je da je bezbedonosna situacija u gradu i državi izuzetno loša i da se nadležni organi više bave marketingom nego sigurnošću građana. Potpredsednica Opštinskog odbora DS Bor, potsetila je da su pritisci vršeni na odbornike ove stranke nakon kojih je njih četvoro prešlo u redove drugih političkih opcija, ali i da se aktivno vrši hajka na članove Demokratske stranke kako bi se oni u javnosti predstavili kao kriminalci. U DS-u za ovakvo stanje optužuju vladajuću SNS.

Svetlana Anđelković, potpredsednica OO DS Bor
Svetlana Anđelković, potpredsednica OO DS Bor

Saopštenje izdato na konferemnciji za medije prenosimo u celosti:

Demokratska stranka je nastala kao suprotstavljanje jednopartijskom sistemu i jednoumlju. Nismo se plašili ni devedesetih godina, kada su naše aktiviste hapsili i proglašavali državnim neprijateljima, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima. Nećemo ćutati ni danas kada naše aktiviste kidnapuju i prebijaju u prostorijama SNS, kada nas nazivaju lopovima i kriminalcima.

Bezbednosna situacija u Srbiji gora je nego pre godinu dana. Zakonom o amnestiji na slobodu je pušteno više od 3.000 osuđenih kriminalaca, nasilnika i huligana.

Građani Bora su svakodnevna meta organizovanih kriminalnih grupa koje pred očima nadležnih pustoše naše krovove, ulice, podstanice za grejanje i ugrožavaju bezbednost i zdravlje građana, bezbednost saobraćaja i funkcionisanje osnovnih komunalnih servisa.

Odbornici DS mesecima unazad izloženi su pretnjama i pritiscima kako bi se odrekli stranke sa kojom su stekli svoje mandate. Odbornici Skupštine opštine Bor su bili svedoci ovako skandaloznog političkog nasilja zbog koga je deo odbornika bio prinuđen da napusti stranku ili vrati svoj odbornički mandat.

Demokratska stranka je predhodnih meseci apelovala na nadležne institucije, pokušavajući da kroz institucionalnu borbu ukaže na kršenje ljudskih prava članova Demokratske stranke koji se na ovaj način proganjaju. Ne može borba protiv korupcije biti Vučićeva lična borba na način kako on to zamišlja. To treba da rade institucije a ne pojedinci, a za svakoga treba da važe ista pravila i ista pretpostavka nevinosti ukoliko sud ne dokaže da je kriv.

Da bi se zastrašili svi oni koji govore o propasti u koju Vlada SNS vodi zemlju, da bi se svi oni koji govore o nesposobnosti SNS uverili da ako to budu činili mogu računati na to da će zbog toga ispaštati, već 15 meseci se vodi kampanja koja ima jedan jedini cilj – prikazati DS i sve ljude u njoj kao lopove i kriminalce.

Scenario je uvek isti. Hapšenja se najpre najavljuju mesecima u tabloidima. Ljudi se proglašavaju kriminalcima i lopovima, sudi im se bez suda, neproverene anonimne dojave iz policije ili tužilaštva se prikazuju kao apsolutne istine, na naslovnim stranama tabloida im se određuju kazne, donose presude, najavljuju saslušanja, privođenja i hapšenja, a kad nekog od njih puste na slobodu to niko ne objavi.

Nismo se povlačili ni pred političkim učiteljima onih koji danas pokušavaju da unište Demokratsku stranku, nećemo to činiti ni pred njihovim učenicima.