DS: Vlast u Boru neozbiljna i neodgovorna

Povodom aktuelne političke situacije u Boru i odlaganja sednice Skupštine opštine Bor (u dva navrata) Opštinski odbor Demokratske stranke (DS) Bor održao je konferenciju za medije.

kzn-ds-1992013

Saopštenje prenosimo u celosti:

Opštinski odbor Demokratske stranke u Boru sa žaljenjem konstatuje da vladajuća većina u Skupštini opštine Bor po ko zna koji put pokazuje neozbiljnost i neodgovornost prema građanima Opštine. Sednica Skupštine opštine je drugi put otkazana u ponedeljak 16-og septembra zbog nedolaska odbornika vladajuće većine čime se dokazala njihova nebriga za građane.

Demokratsku stranku u Boru i građane Opštine ne zanima razlog ovakve neozbiljnosti, pa makar razlog bila i previranja u strankama koje međusobno ovih dana razmenjuju interesne grupacije na svom čelu.

Ono što Demokratsku stranku, a sigurni smo i ogromnu većinu građana, zanima je sledeće:

• Da li je neophodno povećanje cena grejanja i vode koje će, po pravilu, pogoditi najugroženije kategorije stanovništa, a da se to čini bez pravog obrazloženja u materijalu za sednicu?
• Dokle se planira flagrantno kršenje Zakona o javnim preduzećima neimenovanjem nadzornih odbora, komisija za izbor direktora i odlaganjem izbora direktora na šta smo već ukazivali kao opozicija pre više od mesec dana?
• Koja politička opcija se krije iza Zaključka Opštinskog veća od 17.septembra o merama štednje u funkcionisanju javnih i javno komunalnih preduzeća? Zaključkom se traži da se smanje plate nekih direktora veće od plate

Predsednika Opštine za šta se i Demokratska stranka godinama zalagala, ali se pored toga traži i – citiramo „srazmerno smanje plate zaposlenih u tim preduzećima“ što je grubo kršenje Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, s obzirom da je izostalo konsultovanje sindikata.

Demokratska stranka kao stranka socijaldemokratskog opredeljenja je 2011.godine inicirala povećanje zarada u javnom sektoru za 17% i nikada neće podržati najavljene mere koje ugrožavaju najosetljivije slojeve stanovništva. Takođe, zaprepašćuje da se nakon iskazanog suficita u budžetu na kraju prošle godine sada ide na mere štednje koje podrazumevaju smanjenje plata i broja zaposlenih.

Demokratska stranka u Boru zahteva od vladajuće većine da se uozbilji i izdigne iznad ličnih i sitnostranačkihinteresa kako bi se nadalje bavila poboljšanjem stanja u Opštini Bor i interesima građana naše Opštine.