Dubravka Đedović Handanović: Ziđin će od naredne godine u Boru proizvoditi 180.000 tona katodnog bakra

Ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije, Dubravka Đedović Handanović posetila je rudnik Ziđinšan u Šanghangu u Narodnoj republici Kini.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da Republika Srbija predstavlja značajan strateški partner kompanije „Ziđin grupa“, o čemu govore i memorandumi vredni 4 milijarde dolara, potpisani juče na Srpskom investicionom forumu u Sjamenu.

„Površinski kop koji smo obišli proglašen je u NR Kini za prvi zeleni rudnik. Primetno je mnogo zelenih površina i rekultivacija terena, što planiraju da urade i u Republici Srbiji, a videli smo i solarne elektrane. Zadovoljni smo time što svoju tehnologiju prenose kod nas i što sada izgradnjom solarne elektrane u Boru žele da zaokruže proces održivosti rudnika. Ziđin ovde proizvodi 86.000 tona bakra, a od naredne godine u Boru će se proizvoditi 180.000 tona, dakle skoro dva i po puta više, što govori o potencijalu naših rudnika i savremenoj tehnologiji koju primenjuju naši partneri iz NR Kine“, izjavila je ministarka

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„Ziđin koper“ je šesti najveći proizvođač bakra u svetu. U NR Kini prepoznat je kao zeleni rudnik u kojem je prisutno sveobuhvatno iskorišćenje mineralnih sirovina, jer je njihov cilj cirkularna ekonomija bez otpada i ukidanje emisije ugljen-dioksida do 2050. godine. Investicije kompanije u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto ukupnih ulaganja. Istovremeno, osnovali su i svoj R&D centar za unapređenje tehnologija i imaju 117 patenata.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka Đedović Handanović posetila je i topionicu u Šanghangu, koja godišnje proizvede 400.000 tona katodnog bakra, a zajedno sa zamenikom predsednika Upravnog odbora „Ziđin majning grupe“ Zou Lajčangom posadila je drvo prijateljstva.