Dubravka Stojanović gost borske biblioteke

Poznata istoričarka Dubravka Stojanović gostovala je sinoć u borskoj Narodnoj biblioteci, gde je sa Dejanom Ilićem, direktorom izdavačke kuće “Fabrika knjiga” promovisala svoju knjigu “Ulje na vodi”.

Ulje na vodi
Na krajnje zanimljiv način autorka je pričala da se bavimo prošlosti kako bi objasnili zašto smo došli dovde. Umesto da se živimo sadašnju istoriju, mi objašnjavamo već prošlo i proživeno vreme i pišemo o njemu iako do sada postoji mnošvo knjiga i zapisa o srpskoj istoriji.

U knjizi “Ulje na vodi – ogledi iz istorije sadašnjosti Srbije” Dubravka govori o političkim i društvenim elitama u Srbiji i o tome kako one vrlo racionalno drže društvo u nedoumici.

Knjiga govori o tome da znanja koja ima istoričar mogu pomoći da se objasni sadašnjost. Da sa našim saznavanjem prošlosti možemo da pomognemo društvima da shvate kako smo došli do ove sadašnjosti, zašto je ona nastala baš ovakva i da li su postojali načini da ona ne bude takva kakva jeste.  Na osnovu tih znanja možemo racionalnije da mislimo o sadašnjosti i da izbegavamo greške u budućnosti, naročito one koje vrlo često umemo da ponavljamo.