Dug opštine veći od 650 miliona

Opština Bor i javna preduzeća duguju oko 650 miliona dinara. Samo dug „Toplane“ narastao je na 450 miliona, a račun nekoliko preduzeća je u blokadi. Zbog toga u privremenoj vlasti kažu da će im prvi posao biti izvlačenje opštinskih firmi iz blokade i uspostavljanje normalnog funkcionisanja lokalne uprave.

Opština Bor i javna preduzeća duguju oko 650 miliona dinara. Samo dug „Toplane“ narastao je na 450 miliona, a račun nekoliko preduzeća je u blokadi. Zbog toga u privremenoj vlasti, koju je imenovala Vlada Srbije tri meseca nakon raspada vladajuće koalicije, kažu da će im prvi posao biti izvlačenje opštinskih firmi iz blokade i uspostavljanje normalnog funkcionisanja lokalne uprave.

 

Većinu u privremenom organu čine borske demokrate, a u ovoj stranci kažu da građani neće trpeti zbog raspuštanja lokalnog parlamenta i dodaju da će rad privremenog veća biti usmeren na zaustavljanju višemesečne krize u rukovođenju opštinom. Do raspada vladajuće koalicije došlo je zbog nesuglasica opštinskih čelnika i neusvajanja budžeta za 2010. godinu.

– Osnovni cilj privremenog organa biće deblokada javnih preduzeća i na tome ćemo prvenstveno raditi. Potom i konsolidacija opštinske uprave, usvajanje budžeta za ovu godinu kako bismo imali u vidu sa kojim finansijskim sredstvima Bor raspolaže. Među rukovodećim kadrom u javnim ustanovama i preduzećima doći će do smene ukoliko za to bude bilo potrebe – kaže dr Žika Golubović, predsednik OO DS. Istog mišljenja su i Darko Mihajlović (DS), Dragan Žikić (SPS), kao i dr Predrag Balašević (VDSS), članovi prinudne uprave.

– Verujem da će Vlada imati više sluha za borsku opštinu nego što je to bio slučaj do sada. Mišljenja sam da je moguće izbaviti grad iz nastale krize samo ukoliko imamo podršku građana, Vlade i borskog giganta RTB – poručio je Balašević.

S druge strane, doskorašnji predsednik opštine Bor Branislav Rankić ne ulaže nade da će privremeni organ upravljanja u narednom periodu moći da promeni katastrofalno stanje u gradu.
– Generator gotovo svih problema sa kojima se grad svakodnevno suočava jeste RTB koji ne izmiruje redovno obaveze prema lokalnoj samoupravi. Verujem da je tu ključ za rešenje svih problema i, ukoliko se ne uspostavi validan proces naplate opštinskih potraživanja od borskog giganta, neće privremeni organ mnogo učiniti da se grad izvuče iz kolapsa – kazao je Rankić.

Gotovo sve opštinske firme mesecima su u blokadi zbog dugova. EPS je blokirao račune „Toplani“ za 117 miliona dinara, „Vodovodu“ za 196 miliona i vodosistemu „Bogovina“ za 9,5 miliona dinara. U blokadi je i Direkcija za izgradnju Bora, zbog duga od 21 milion dinara za utrošenu električnu energiju za javnu rasvetu. S druge strane, u postupku likvidacije su javne ustanove Sportski centar i Centar za kulturu, kao i JP „Štampa radio i film“ u okviru kojeg posluju elektronski mediji. Ništa bolja situacija nije ni u preduzeću „3. oktobar“ koje je zaduženo za održavanje čistoće u gradu. Ovo preduzeće nije u blokadi, ali zbog besparice i loših uslova za rad, doskora su radnici u ovom preduzeću bili u generalnom štrajku uz minimum procesa rada.

(Blic)