Dvadeset troje mladih preduzetnika iz Bora dobilo subvencije za samozapošljavanje

Dvadeset troje mladih preduzetnika, među kojima prednjače žene, dobilo je danas ugovore o subvenciji za samozapošljavanje koje dodeljuje grad Bor u okviru aktivne po­litike zapošljavanja koja se sprovodi kr­oz Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Bora.

Grad Bor već petu godinu zaredom izdvaja značajna sredstava za samozapošljavanje, a prema rečima v.d. direktora borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Lidije Načić, ove godine to iznosi 4 miliona dinara.

„Prema poslednjim podacima, u Boru je 3.335 lica nezaposleno, od čega su 2.310 žene, tako da je ovo korak ka tome da se žene što pre zaposle. Takođe, mnogo mladih je dobilo subvenciju. U toku je još jedan konkurs za nezaposlena lica koja žele da otvore svoju preduzetničku radnju koji traje do 18. avgusta. Izdvojeno je 2 miliona i 100 hiljada dinara za sedam subvencija”, kaže Načić.

Prve godine je za program samozapošljavanja, kako kaže član Gradskog veća grada Bora, Srećko Zdravković, bilo izdvojeno 160 hiljada dinara, dok danas subvencija iznosi 300 hiljada dinara.

„Ovo je jedna lepa, afirmativna mera koju radimo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, ali moram da napomenem da su sva sredstva izdvojena iz budžeta grada Bora. Sve prijave zainteresovanih kandidata koje su pristigle su i odobrene. Grad Bor sprovodi još jedan projekat u saradnji sa GIZ-om kojim je čak deset korisnika dobilo podršku u vidu donacije za kupovinu opreme, tako da u zbiru dajemo dobre rezultate petu godinu zaredom, a cilj nam je da ohrabrimo i osnažimo naše sugrađne koji žele da pokrenu sopstveni biznis”, ističe Zdravković.

Jedna od preduzetnica podržana ovom merom, Stefana Zečević otvara kafeteriju na Četvrtom kilometru.

„Pripremaćemo kafu za poneti raznih ukusa i vrsta, osvežavajuće kafe za letnje vreme, limunade i sveže, domaće mafine koje ćemo pripremati u lokalu. Došli smo na ideju da pokrenemo ovaj posao tako što smo živeli u Kini godinu dana za vreme trajanja pandemije, nismo imali posla i često smo provodili vreme u sličnim kafeterijama, a u Boru nikad nije postojalo tako nešto, tako da bih volela da ljudi mogu da dođu kod nas da se opuste. S obzirom na to da smo mnogo uložili u posao, pomoć Grada će mi baš značiti”, kaže Zečević.