Dve devojčice i dečak najmlađi stanovnici Bora

Gradonačelnik Aleksandar Milikić danas je u porodilištu borske opšte bolnice darivao prve bebe rođene u 2019. godini. 

Prvog dana Nove godine rođene su dve devojčice, Leona oko 2 sata posle ponoći i Nelsihan u šest časova, dok je danas rođen još jedan dečak.

Roditeljima beba rođenih prvog dana Nove godine od grada sleduje jednokratna pomoć u visini prosečne plate u državi, odnosno oko 50.000 dinara.

Gradonačelnik je čestitao roditeljima novorođenčadi i istakao da je godina sa tri prvorođene bebe u prva tri dana počela na najbolji mogući način.

„Grad Bor je obezbedio sredstva za decu rođenu u prvom danu Nove godine, u iznosu prosečne zarade na nivou republike. Mimo toga su obezbeđena sredstva za majke, kroz program podizanja roditeljstva, za prvo dete 25.000 dinara, 40.000 za drugo i po 70.000 dinara za treće i četvrto rođeno dete. Takođe, nezaposlenim majkama grad Bor isplaćuje i po 15.000 dinara mesečno do navršene prve godine deteta. Evidentno je da grad izdvaja značajna sredstva za mere populacione politike, ali bez dece sve što drugo što radimo nema svrhu“, zaključio je Milikić.

I Dajana Mančev Njegojević (22), majka Leone koja se prva rodila ove godine u borskom porodilištu ne krije zadovoljstvo što je sve prošlo u najboljem redu.

„Lepši novogodišnji poklon od bebe nisam mogla da dobijem. Porođaj je protekao dobro, sve je u redu. Dobro se oporavljamo i sutra izlazimo“, kazala je Dajana.

Manje porođaja nego 2017. godine

„Prošle, 2018. godine imali smo 369 porođaja i 373 rođenih beba, bilo je i nekoliko blizanačkih trudnoća, nažalost, to je manje beba nego pretprošle godine. Ova godina je počela dobro, pa se nadamo da će biti bolja od prethodne.

Ministarstvo i lokalna samouprava su se potrudili da imamo dobre uslove za rad. Tehnički smo dobro opremljeni i nadam se da ćemo se uskoro i kadrovski pojačati. Najviše nam nedostaje ono što se svakodnevno troši, kao što su pelene“. kazao je medijima dr Goran Golubović, načelnih Odeljenja ginekologije borske Opšte bolnice.

Paketići za male pacijente na dečjem odeljenju

Mališanima koji su zbog zdravstvenih tegoba zbrinuti na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Boru uručeni su novogodišnji paketići.

„Sticajem okolnosti napunilo nam se odeljenje zbog virisnih infekcija koje su se malo zakomplikovale. Za decu je jako lepo da ih se neko seti. Teško je biti u bolnici, a to je još teže u vreme praznika, zato je svaka pažna dobrodiošla i ovo je predivan gest“, ocenila je pedijatar dr Branka Badža.