Dveri i DJB predlažu da opština Bor prva usvoji Porodičnu deklaraciju

1
502

Predstavnici pokreta “Dveri” i “Dosta je bilo” predložili su predsedniku Skupštine opštine Bor da na prvoj narednoj sednici u dnevni red uvrsti Porodičnu deklaraciju, a odbornike vladajuće većine i opozicije da zajedno usvoje ovaj dokument.

Saša Stojčić, predsednik Opštinskog Odbora “Dveri” istakao je da Opština Bor treba, po najhitnijem postupku, da donese Porodičnu deklaraciju jer je, po njegovim rečima, demografska situacija u na republičkom i lokalnom nivou zabrinjavajuća.

“Demografski podaci kažu da se u Boru rodi između 350 i 450 beba godišnje umesto proseka od 800 do 900 novorođenih koliki je bio pre demokratskih promena. Prosečna starost je preko 40 godina, broj umrlih je veći od broja rođenih, sve se manje brakova sklapa, a veliki broj mladih odlazi iz zemlje čim završi srednju školu ili fakultet”, ističu iz pokreta “Dveri”.

Kao razlog za usvajanje predložene Porodične deklaracije “Opština Bor – zaštitnik porodice”, navodi se, demografsko opadanje, odlazak mladih iz Srbije, ali i značaj porodice kao osnovne ćelije društva.

“Mladi koji osnuju porodicu susreću se sa realnim problemima – nemaju posao (često oba supružnika), nemaju rešeno stambeno pitanje i u takvoj situaciji se retko odlučuju da imaju više od jednog deteta”, kaže Stojčić.

Deklaracija predviđa da svaki nivo vlasti u Srbiji treba da nastoji da pospeši natalitet i zaštiti i ohrabri porodice sa više dece, kao i da treba podsticati zdrav stil života.

Pokret “Dveri” podržava usvojene demografske i socijalne mere Opštine Bor, ali ocenjuju da su one samo prvi korak u borbi protiv “bele kuge” u našem gradu.

“Opštinskoj vlasti predlažemo da na prvoj narednoj sednici stavi kao tačku dnevnog reda donošenje Porodične deklaracije – “Opština Bor – zaštitnik porodice”, a zatim da svi mi zajedno (i pozicija i opozicija) usvojimo ovu deklaraciju prvi u Srbiji.

Tražimo da se oformi skupštinski odbor za zaštitu porodice – jer je trenutno porodica najugroženija kategorija u Republici Srbiji.

Ovo treba da bude pitanje svih pitanja, jer je u opasnosti opstanak našeg naroda. Zadatak odbora bi bio da stalno predlaže mere za poboljšanje kvaliteta života naših porodica, kao i da prati dinamiku izvršenja istih”, poručio je Stojčić.

“Dveri” i “Dosta je bilo” su pozvali Borane da u utorak 15. maja prisustvuju prigodnom programu koji ova dva pokreta organizuju povodom Međunarodnog dana porodice na platou Doma kulture od 18 sati.

1 KOMENTAR

  1. Dzaba svaka deklaracija danas samo lova , ako nemas neces imati ni decu to je poenta , nisu lude ove danas da radjaju decu kad budala moze da ode i da ne brine o njima pa se cimaj po sudovima za alimentaciju.
    Bice uskoro sasvim normalno dati oglas u novinama ,,rodila bih dete situiranom dzentlmenu godine nevazne,garancija za platu, obezbedjenje za dete, za mene shoping splavovi restorani ,more i skijanje,nov auto u vlasnistvoi stan u centru.Znam sve da radim ko one na pornhubu a neki kazu cak i bolje ….hahahahahahaahahahahha

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime