Dveri predale “porodičnu deklaraciju” lokalnom parlamentu [VIDEO]

Pokret “Dveri” predao je Skupštini opštine, lokalnom rukovodstvu i političkim strankama  koje imaju odbornike, nacrt Porodične deklaracije, koja, kako smatraju, treba biti osnovni dokument porodične politike na lokalu.

Članovi ovog pokreta obratili su se medijima ispred zgrade SO Bor i izneli podatke koji, kako kažu, upozoravaju i alarmiraju.

“U proteklih deset godina Srbija ima oko 400.000 stanovnika manje, znači da u proseku godišnje nestane jedan grad veličine Bora. Prosečna starost stanovnika je 43 godine, a prosečna porodica ima samo jedno dete. Pokret “Dveri” od svog osnivanja predlaže formiranje Ministarstva za brigu o porodici dok Vlada uporno insistira na nekim drugim vrednostima. Kao rezultat te politike imamo situaciju da se 2016. godine rodilo najmanje beba, u poslednjih 100 godina. Mi se sada obraćamo lokalnoj samoupravi da se usvoji ova deklaracija. Konkretne mere bile bi podrška u smislu poreskih olakšica, podrška samohranim porodicama, a to su one porodiceu kojima ni jedan član ne radi. Tu je predložena i mera pomoći za drugo, treće i svako naredno dete, u vidu besplatnih udžbenika, školovanja i drugih olakšica. Takođe i mediji bi trebalo da promovišu zdrave i prave vrednosti braka i porodice”, istakao je Saša Stanković, predsednik Okružnog odbora Pokreta “Dveri”.

Ovaj pokret je ovu deklaraciju predao u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji, a do sada je u pet lokalnih samouprava ista i usvojena.