Dvodnevna akcija davanja krvi u borskim srednim školama [VIDEO]

U Gimnaziji „Bora Stanković“, prvog dana akcije dobrovoljnog davanja krvi Instituta za transfuziju krvi Srbije i borskog Crvenog krsta, prikupljeno tridesetak jedinica dragocene tečnosti, namenjenih lečenju pacijenata na klinikama u Beogradu.

U borskim srednjim školama punoletni učenici uvek pokažu dobro interesovanje za akcije dobrovoljnog davanja krvi.

„Krv je uvek potrebna. To je jedna konstantna situacija. Mi se uvek borimo prevaziđemo hronični nedostatak svih jedinica. Sa mladim ljudima u Boru imamo svake godine divnu saradnju. Sve krvne grupe su potrebne, svako ko želi da da krv, treba da se odazove na ovakve akcije. Dragocenu tečnost mogu dati zdravi ljudi, starosti od 18 do 65 godina. Svako ko dođe na akciju prođe kroz brzi medicinski pregled kako bi i mi bili uvereni da su svi davaoci zdravi i sposobni za učešće u akciji“, rekla je prim. dr Slobodanka Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ove akcije se ne mogu zamisliti bez dobre saradnje sa lokalnim i regionalnim organizacijama Crvenog krsta.

„Mi smo zadovoljni ovom današnjom akcijom, u kojoj pored učenika Gimnazije, učestvuju i učenici Mašinsko – elektrotehničke škole. Naši volonteri pre svake kampanje rade na edukaciji i motivaciji novih davalaca krvi“, kaže Irena Mladenović, stručna saradnica u Crvenom krstu u Boru.

Akcija se nastavlja u sredu 18. oktobra, u Tehničkoj školi u Boru, kada će pored učenika ove škole, priliku da pokažu svoju humanost imati i učenici Ekonomsko – trgovinske škole.

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]