„Džinovi ledenog doba“ okupili veliki broj Borana u Muzeju rudarstva i metalurgije

Prošlog četvrta u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru pred mnogobrojnom publikom otvorena izložba „Džinovi ledenog doba“ Muzeja u Smederevu autorke Gordane Paunović, višeg kustosa i paleontologa.

dzinovi-ledenog-doba-2

Izložba prezentuje osnovne karakteristike poslednjeg geološkog ledenog doba i daje prikaz osobina krupnih biljojeda koji su na severnoj hemisferi živeli, a zatim i izumrli.

Izložba „Džinovi ledenog doba“ je paleontološka izložba koja ima za cilj da publici približi vreme u kome su životinje krupnih razmera živele na našim terenima. Ove izumrle životinje bile su veoma krupne, živele su u ledenoj fazi poslednjeg ledenog doba, a njihova veličina bila je i razlog koji je, pored ljudskog faktora, uticao na njihov nestanak jer su ubrzo usledile klimatske promene na ovim prostorima na koje one nisu mogle da se adaptiraju“, rekla je za naš portal Gordana Paunović, autorka ove izložbe.

dzinovi-ledenog-doba

Postavka obuhvata prikaze i ostatke runastog mamuta, runastog nosoroga, stepskog bizona i džinovskog jelena, a izložba je interaktivna, te se, prema rečima autorke, očekuje i konkurs na koji će posetioci muzeja slati svoje maštovite fotografije sa izložbe.

Borani će ovu interesantnu izložbu moći da pogledaju sve do 26. aprila 2016. godine.