Edukacijom do dobrih turističkih menadžera

Kako nastaje jedna jedna manifestacija kakvi su „Dani Brestovačke banje“ turistički poslenici prikazali su na konkretnom primeru borskim učenicima koji se školuju na zanimanjima: turizmolog, pravni tehničarim, finansijski administator i kuvar.

Turistička organizacija grada Bor rukovodila se idejom da mladima, koji se i inače školuju za zanimanja vezana za turizam i administraciju pokaže na delu kako se planira i realizuje jedna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju prirodnih i kulturnih lepota ovog kraja.

„Prikazali smo im kako jedna ovakva manifestacija nastaje, od plana, satnice i uopštenog programa do raspisivanja nabavke, koju smo kao ustanova u obavezi da raspišemo.

Praktično su mogli da vide kako teče ova procedura, koje su to akcije koje moraju da se sprovedu pre nego što se bilo šta uradi na manifestaciji, kako se sa drugim ustanovama sarađuje i funkcioniše da bi celokupna manifestacija imala oblik kakav ima“, kaže Maja Bakoč, direktorka Turističke organizacije grada Bor.

Učenici borskih srednjih škola, budući turizmolozi, pravni tehničari, finansijski administratori i kuvari sagledali su sa svih strana kako jedna manifestacija nastaje. To je, smatraju u Turističkoj organizaciji grada Bor, neophodno, jer se time proširuju njihova teoretska znanja koja uče u školi, ali na praktičan način.

„Njihov je zadatak bio da spoznaju svaki korak na jednom ovakvom interaktivnom susretu. Oni su imali mogućnost da posle predavanja zajedno sa nama direktno „uđu“ u manifestaciju, upoznaju ljude, u ličnom kontaktu saznaju i više. Jer mi imamo obavezu da gledamo i vremenske uslove i kakva je situacija, uopšteno, spolja i kako su ljudi raspoloženi, i kako smo mi raspoređeni, pa su i sami istakli da su svesni da nije sve tako jednostavno“, ističe direktorka Turističke organizacije.

Učenici su, kažu organizatori ovog interaktivnog predavanja, imali i veliki broj ideja kako bi kulturne i manifestacije narodnog izvornog stvaralaštva mogle da se poboljšaju i približe i mladima.

„Nakon predavanja su učesnici našeg malog edukativnog seminara prikazali nama kako su oni doživeli Bor kroz svoje prezentacije koje su radili za potrebe škole. Mi smo smatrali da oni i na praktičan način moraju da vide kakva je situacija, ne samo u ustanovama, nego i u privatnom sektoru, da nije sve jednostavno kako oni misle obrazujući se u školi, već da je stvarnost malo drugačija, pa da se i tako, na vreme pripreme za budući rad“, ističe Maja Bakoč.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.