Eko east Bor: Udružimo se u borbi protiv zagađenja

Udruženje građana „Eko East Bor“ uputilo je poziv na ujedinjenje pojedinaca i organizacija u borbi protiv aerozagađenja u Boru.

Ovo druženje se na svojoj Fejsbuk stranici zahvalilo Boranima koji fotografijama i komentarima na društvenim mrežama ukazuju na prekomerno aerozagađenje u gradu.

„Eko East Bor poziva na okupljanje i jačanje Ekoloških organizacija u Boru, jer stanje se neće promeniti bez ujedinjenja svih ugroženih građana Bora oko omasovljenja ekoloških organizacija. Samo zajedno možemo uspeti u borbi. Pojedinačnim komentarima na društvenim mrežama nećemo ništa postići“, navodi se u saopštenju.

Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha za 2019. godinu pokazuje da je Bor prošle godine bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Vazduh u centru Bora je označen kao „opasan po zdravlje ljudi“ čak 13 puta. Ovo znači da je količina sumpor-dioksida izmerena u Gradskom parku 13 puta bila iznad 500 mikrograma po metru kubnom (µg/m³) tri ili više sati zaredom.