Ekološki dani Bora: Sat za našu planetu

Globalna akcija “Sat za našu planetu” (Earth Hour), koja se ove godine organizuje u okviru Ekološkoh dana Bora, održaće se večeras u 20:30 časova. Centralni događaj biće u TV sali Studenskog centra.

sat-za-nasu-planetu-2013

Gašenjem struje u Studenskom centru i koncertom „pod svećama“ grupe „Dim“, Bor će se priključiti svetskoj akciji „Sat za našu planetu“ u kojoj će učestvovati više stotina miliona ljudi, u preko 7000 gradova u 152 države.

U periodu od 20:30 do 21:30 časova biće ugašena ulična rasveta u gradskim ulicama – Moše Pijade i Zeleni bulevar, kao i u delovima ulica Kralja Petra I i Nikole Pašića.

„Sat za našu planetu“ (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju (Australija) u organizaciji WWF-Svetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi protiv klimatskih promena. Pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije CO2, dva miliona ljudi i više od 2000 kompanija isključilo je svetlo na sat vremena.

U međuvremenu, „Sat za našu planetu“ je postao najveća svetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, kao i nebrojene institucije, kompanije i mnoge organizacije, gase svetlo na sat vremena, a dekorativne rasvete su isključene i na zdanjima kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate i mnogi drugi.

Ove godine, 23. marta 2013. godine, Satu za našu planetu će se priključiti više stotina miliona ljudi, u preko 7000 gradova u 152 države.

U našoj zemlji akciji su pružilo preko 50 gradova i opština, relevantna ministarstva i institucije, univerziteti, brojni mediji, kao i mnoge druge organizacije civilnog društva, kompanije i poznati pojedinci.

Organizatori Sata za našu planetu u Boru su Studenski centar, Društvo mladih istraživača, Studenska alijansa, Asocijacija studenata Tehničkog fakulteta, Resurs centar i Kancelarija za životnu sredine Opštine Bor.

(panda.org, Bor030)